Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 02. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kitanics Zsuzsanna/Dombóvári Rendőrkapitányság

Tönkretették Petőfit és odarondítottak a „művház” falára

Tönkretették Petőfit és odarondítottak a „művház” falára

Január 8-án a kora esti órákban érkezett lakossági bejelentés a Dombóvári Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy ismeretlen tettes megrongálta az újdombóvári körforgalomnál található Petőfi Sándor-mellszobrot.

A helyszínen a rendőrség megállapította, hogy az égetett kerámiából készült, a téli időjárás miatt becsomagolt alkotást az elkövető a talapzatról letörte, illetve magát a szobrot összetörte és a helyszínen hagyta.

A szobrot készítő művész az összetört alkotást megvizsgálta és megállapította, hogy az javíthatatlanul megsérült, helyreállítása lehetetlen. Az okozott kár 390 000 Ft.

Alapos és kitartó adatgyűjtés után a nyomozók végül eljutottak a két - az elkövetés idején még gyermekkorú - fiúhoz és egy fiatalkorú lány társukhoz. Elmondásuk szerint a fiúk csak ki akarták csomagolni a szobrot, nem akartak kárt tenni abban, azonban a nylon csomagolás rángatásának hatására a szobor a talapzatról letört és a földre esve darabokra tört.

Persze a diákok rögtön elszaladtak a helyszínről, mivel féltek attól, hogy tettükért bajba kerülhetnek. Az egyik fiú azonban összeszedte a bátorságát, és rövid idő múlva visszatért a szobor darabjaihoz. Egy töredéket a helyszínről elhozott és azt a lánynak adta - talán szerelmi zálogul. Ezt a nyomozók házkutatás során lefoglalták.

A rongálás bűntette akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, azonban a két fiú nem büntethető, mivel gyermekkorúak voltak az elkövetés időpontjában.

De nemcsak a szoborrongálás írható a két fiú számlájára, hanem a felújított dombóvári művelődési ház falára rajzok és sértő, neveket is tartalmazó kifejezések firkálása is. Ebben az ügyben március 13-án tett feljelentést az ügyvezető igazgató, a rongálással az általános iskolás diákok kb. 50 000 Ft-nyi kárt okoztak.

Egyiküket gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, mivel időközben betöltötte a 14. életévét, így a cselekmény elkövetésekor már fiatalkorú volt. Társát - aki még nincs 14 éves - tanúként hallgatták ki. Mindketten beismerő vallomást tettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.