Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Július 12. 08:07, kedd | Helyi
Forrás: Berki zsolt

Törőcsik András emlékére

Törőcsik András emlékére

Július 9-én elhunyt Törőcsik András, az Újpest és a magyar labdarúgó válogatott néhai legendás középcsatára.

A magyar futballzseni pályafutása a BVSC-nél Mezey Györgynél indult, majd Újpesten Várhidi Pál irányítása alatt folytatódott. A 9-es játékos tehetségére többek közt Baróti Lajos, Enzo Bearzot, César Luis Menotti is felfigyelt.

Elgondolkodtató, hogy mi lett volna 1978-ban az Argentína – Magyarország vb mérkőzésen, ha António Garrido portugál játékvezető nem állította volna ki Törőcsiket? Mi történik, ha Baróti kapitány lecseréli Törőt és helyette beküldi Fazekast? Valószínűleg később nem kap piros lapot Nyilasi sem.
Tovább megyek! Akkor a végén nem kapunk ki, és a következő mérkőzésen az Olaszország – Magyarország meccsen pályára léphetett volna Törőcsik és Nyilasi is. Akkor a Franciaország – Magyarország meccsnek a továbbjutás lett volna a tétje. A legnehezebb csoportból tovább is juthattunk volna, mert az a csapat egy jó csapat volt!
Nagy László, a 78-as válogatott tagja néhány éve mondta nekem, hogy ha továbbjutunk, akkor valószínűleg Peruval kerülhettünk volna össze. Addigra Várady is meggyógyult volna.

Törőcsiket később Belgiumból az RSC Anderlecht hívta, de András nem ment. Szerintem hiba volt. Ez egy örök emlék lett volna a magyar zseninek, hogy a holland válogatott kiváló csatárával, Robert Rensenbrinkkel egy csatársorban futballozhatott volna.

Elgondolkodtató az is, hogy a vb után kettő évvel később mi lett volna, ha Törő telefonál korábbi kapitányának, Barótinak? Baróti Lajos akkor már Portugáliában a Benfica vezetőedzője volt. A Benfica csapatában és a portugál válogatottban akkor Manuel Bento védett, valamint abban a csapatban ott volt a szintén válogatott Nené is a rutinos csatár. Mi lett volna, ha a Benficában folytatta volna Törő? Ezt már sajnos nem tudhatjuk meg.

A meccsek közül kettőt megemlítek! Az egyik 1981-ben egy Magyarország – Norvégia vb selejtező. A magyar válogatott akkori szövetségi kapitánya, Mészöly Kálmán Izsót küldte melegíteni. Végül nem cserélte le a kapitány a közönség kedvencét, mert Törőcsik Kiss Lászlónak és Fazekas Lászlónak gólpasszokat adott.
A másik 1983-ban az Újpesti Dózsa – FC Köln itthoni KEK mérkőzés, amikor Törőcsik a ravasz driblik után a bal szélről Kiss Sándor fejére mértani pontossággal beadta a labdát. A német csapatban ott volt Harald Schumacher, Pierre Littbarski, Klaus Allofs, Klaus Fischer is!

Nekem is Törőcsik volt a kedvenc magyar labdarúgóm. A biciklicselei, góljai, gólpasszai, a lelátóról zúgott „Táncolj Törő!” örökre megmaradnak az emlékeimben.

Nyugodj békében Bandi!

Berki Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.