Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. December 18. 07:40, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett minicsúcson

- adta hírül online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva. Egy másik lap, a Die Welt azt írta, hogy a polgárháború sújtotta hazájukból menekülő szírek továbbra is beléphetnek Törökországba vízum nélkül.

A török miniszterelnök a megbeszélésen a Bild beszámolója szerint bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.

Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől - írta a Bild.

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri - uniós külső - határon az EU-ba igyekvő menekülteket.

Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe, és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország - egyben az EU - területére.

A Bild szerint a minicsúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

A Die Welt című lap azt írta, hogy a vízumkötelezettség nem vonatkozik azokra a szír állampolgárokra, akik polgárháború sújtotta hazájukból Törökországba menekülnek. Vízumot az úgynevezett harmadik országokból beutazni kívánó szír állampolgároknak kell beszerezniük, és az intézkedést biztonsági okokból vezetik be, mert igen sokan érkeznek hamis szíriai útlevéllel, főleg Libanonból és Egyiptomból.

Címkék: határ, Szíria, törtök, vízum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.