Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 10. 07:15, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább bővül a magyar turizmus

Tovább bővül a magyar turizmus

Idén 10 százalékkal bővülhet a turizmus árbevétele, a szektor a magyar bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékát adja, ezt a mutatót 2030-ra 16 százalékra kellene emelni

- mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH pénteki közlése szerint júniusban a külföldi vendégek száma 5,0, a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal, a belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 13,3 százalékkal, 53,595 milliárd forintra emelkedett.

Az MTÜ vezérigazgatója a KSH adataira hivatkozva kiemelte, hogy júniusban a szállásdíj bevételek 14,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a szállodák szobakihasználtság pedig közel 66 százalékos volt.

A vendég-, vendégéjszakák száma 2010 első hat hónapjához képest több mint 70 százalékkal, a szálláshelyek árbevétele pedig több mint 136 százalékkal nőtt.

Júniusban több mint 12 százalékkal több turista érkezett Kínából, Romániából közel 10 százalékkal és Ausztriából is több mint 9 százalékkal több volt a vendég. Az első hat hónapban Magyarországon a külföldi vendégéjszakák száma gyorsabban nőtt, mint Ausztriában, Budapest pedig jobban teljesített, mint Prága - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy az első hét hónapban a Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) feltöltés 146 milliárd forintot tett ki, egy évvel korábban 72 milliárd forintot töltöttek fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.