Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trafikok: Még tanulják a rendszert

Trafikok: Még tanulják a rendszert

Egy éve nyíltak az első nemzeti dohányboltok. A dohánygyárak azt remélik, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem. Jelenleg 6005 trafik szerepel a NAV listáján, de a rendszer még mindig kialakulóban van.

Éppen egy éve, hogy kizárólagos állami hatáskörbe került a dohánykereskedelem, és csak az nyithat nemzeti dohányboltot, aki elnyeri a koncessziós jogot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton, illetve megkapja a működéshez szükséges vámhatósági engedélyt.

Jelenleg 6005 trafik szerepel a NAV listáján. „A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen alig egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellől elköltözniük a boltoknak. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük év végére stabilizálódik a dohány kiskereskedelem” – közölte a Világgazdasággal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (BAT, Continental, Imperial, Universal Leaf és Róna).

Szerintük a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerű előírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját. „Nagyon fontosnak és hasznosnak tartjuk a trafikosok továbbképzését. A feketepiac elleni harc mindannyiunk közös érdeke, hiszen mind a gyártók mind a trafikosok bevételét csökkenti az illegális kereskedelem” – fogalmaztak.

Az új rendszer meghatározta a településen belül gyakorolható koncessziós jogosultságok számát, a dohányboltban értékesíthető termékkört és a fiatalkorúak védelme érdekében is szigorú előírásokat hozott. „A legnagyobb mértékben a szeszes italokra és dohányárukra fordított kiadások estek vissza, reálértéken több mint tizedével, ezen belül a dohányáruk fogyasztása 17 százalékkal csökkent” – írta KSH Magyarország 2013 című jelentésében.

Hozzáteszik: a dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben. A büdzsé sem járt jól: a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklődött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel. Több száz településen nem megoldott az ellátás, így jelenleg is tart az ötödik trafikpályázat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: