Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 15. 06:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Bár folyamatosan javul a csecsemőhalálozási arány Magyarországon, az európai uniós országok között még mindig csupán a mezőny utolsó harmadában kullogunk – írja a Magyar Nemzet a KSH adatai alapján.

A lap kiemeli, hogy nem a klinikáiról híres Budapesten a legjobbak a mutatók: arányaiban a legkevesebb csecsemő Zala és Fejér megyében hal meg, közvetlenül a szülést követő napokban Tolna megyében veszítik el a legkevesebb újszülöttet. A legrosszabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol ezer élve szülöttből kilencen haltak meg egyéves korukig tavaly. A csecsemőhalandóság az anya lakóhelyének típusa szerint szintén jelentős különbségeket mutat: 2010-ben ezer élve szülöttre Budapesten 3,8, a városokban 5,5 és a községekben 5,8 halott jutott. A halandóság szempontjából hátrányos, hogy egyre később vállalnak gyereket a nők – írja a lap.

Míg az EU27 átlaga legutóbb 4,3 ezrelék volt, addig hazánkban ez az érték 5,1 – ami csupán a 21. helyhez elég. A nemek halandósága közötti különbségek már egyéves kor alatt is megmutatkoznak: a fiúcsecsemők halandósága 10 százalékkal haladja meg a leányokét. 2010-ben a fiúk arányszáma 5,6, a leányoké 5,1 ezrelék volt.

A születési testtömeg is rendkívül fontos. A 2500 grammnál kisebb súllyal született újszülöttek halandósága 44,4 ezrelék volt, míg a fölött 1,7 ezrelék. 1990 óta az arányszám mindkét súlycsoportban javult, azonban az egy éven aluli elhunytak egyre nagyobb százalékát teszik ki a kis súllyal születettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére