Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 14. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Tilinger Sándor klubvezető

Tüske felé fotósétáltak a Légy Képben tagjai

Tüske felé fotósétáltak a Légy Képben tagjai

A Légy Képben Fotóklub tagjai a tüskei horgásztó felé indultak április 11-i fotósétájukon, hogy gépeikkel minél érdekesebb felvételeket készítsenek a látottakról.

Az első megállónál megpihentették gépeiket, majd a gátnál a klubvezető javaslatára megkeresték a „Tüskei ereszkedőnél” régvolt temető sűrű bokrok rejtekén látható megrongált keresztjét. (A keresztről sajnos nincs említés és fotó a Dombóvár c. könyv „köztéri szobrok” fejezetében)

Részlet Takács Istvánné Gyökerek nyomában c. könyvéből: „Azidőtájt (1830-as évek) volt Dombóvárnak egy harmadik temetkezési helye is, éspedig a „Tüskei ereszkedőnél”. Ugyanis mindig akadtak olyan halottak még a múlt században is, akiket a közösség nem fogadott be. Ezek elsősorban a kereszteletlen kisdedek voltak. Őket a temetőn kívül hantolták el,a tüskei ereszkedőnél felállított kereszt köré. Dunántúlon elég elterjedt volt ez a szokás: útszéli keresztek körül földelték el a halva születetteket,i de járt ki siratni az anyjuk. A koraszülött gyermekek ugyan éppen nem lehettek bűnösök és hogy sírjuk mégis a határra került, annak a keresztvíz hiánya volt az oka, ami a keresztény közösséghez való tartozást jelentette volna”.

Sajnos a temetőre nem utal más, de a fiatalok érdeklődéssel hallgatták a klubvezető a környezetet is bemutató visszaemlékezéseit.

Az est beálltával még készültek fotók a tóról, a zuhogóról, és az egykori Tüskepusztai vasúti megállónál is kaptak ismertetést a környék múltjáról, az ásatásokról, a fellelt értékekről.

Jövő héten a volt katonai laktanya romos épületeit és a zsidótemetőt veszik célba gépeikkel a Légy Képben tagjai.

Szöveg: Tilinger Sándor. Válogatást nézhet meg a klubtagok fotóiból a lenti képre kattintva.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!