Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 13. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

A 30 éve elhunyt pápai káplánra és prépostra emlékeztek a baranyai faluban, ahol 1943-tól kezdve harminckilenc éven át szolgálta híveit Uhl Antal.

A zsúfolásig megtelt templomban Rosner Zsolt sásdi plébános köszöntötte a helyi, sásdi, dombóvári és a környező települések, volt filiák híveit, a paptestvéreket és a megjelent rokonokat.

A szentmisét Dr. Udvardy György megyéspüspök celebrálta. Szentbeszédében többek között megemlékezett Uhl Antal példás életéről és munkásságáról, aki köztudottan minden rendszerben Ember tudott maradni. Életeket mentett a nácizmus alatt Párizsban, de segítette a szegényeket itthon és a német kitelepítések ellen is felemelte a szavát.

A szentmise után Rostás Jenő dombóvári apát-plébános emlékezett Uhl Antalra, akit személyesen is ismerhetett, hiszen ő követte a nagy elődöt a baranyaszentgyörgyi plébánián, ahol 20 évig szolgálta az itteni falvak híveit.

Uhl Antal 1902. január 16-án született Mohácson. Iskoláit szülővárosában és Pécsett végezte. 1924. június 22-én szentelte pappá gr. Zichy Gyula püspök. Papi működésének első állomása Bakóca volt. A francia kötődésű Mayláth család kihelyezett káplánjaként tökéletesíthette nyelvtudását. Itt ismerkedett meg a családnál gyakornokoskodó Fekete István íróval, akivel egész életre szóló barátságot kötött. Ugyan útjaik elváltak, mert Uhl Antalt Hőgyészre, majd Pécsváradra helyezték, Fekete István pedig vezető gazdatiszt lett Ajkán.

1932-ben a gazdasági válság miatt sokan vándoroltak ki Franciaországba. A nyelvet jól beszélő papot kerestek, így Uhl Antal megpályázta ezt a lehetőséget. Lille-be került, ahol a magyar kolónia lelkésze lett. Itt számos kulturális és vallási rendezvényt szervezett, erősítve a két nép barátságát.

1941. március 15-én foglalta el új állomáshelyét, mint Párizs magyar lelkésze. S egyben megkezdte embermentő tevékenységét. Több száz zsidó családot mentett meg a deportálásoktól, haláltáboroktól. De német tisztet is ápolt és hazajuttatott, megmentve a hadifogságtól. 1942 októberében a Gestapó házkutatást tartott nála, mely alkalommal az okmányok, űrlapok egy részét lefoglalták. November 30-án kapta meg az értesítést, hogy XII. Pius pápa augusztus 13-án pápai kápláni címmel tüntette ki.

1943. január 8-án tartották a hadbírósági tárgyalást a német katonai törvényszéken, ahol zsidópártolás, okiratcsempészés miatt öt hónap börtönre ítélték, de a bíró ideiglenesen szabadlábra helyezte, mivel kevés bizonyíték állt rendelkezésre. Ekkor a Magyar Kormány táviratilag hazarendelte. Február 7-én végleg elhagyta Párizst. Még ebben az évben a pécsi püspök ideiglenes adminisztrátornak nevezte ki Baranyaszentgyörgyre. A pár hónapnyi itt tartózkodásból végül 39 év lett.

1946. december 12-én a Pécsi Ügyészségre idézik németpártolás miatt, mert felemelte szavát a kitelepítések módja miatt. Nemcsak lakásába költöztetve mentett meg egy családot a kitelepítés elől, hanem számtalan szegény családot látott el élelemmel az 1950-es években.

Ugyanezen évtized végén találkozhatott ismét Fekete István íróval és 1970-ig minden évben egy hónapot töltött az író - felesége, Edith asszony társaságában - Baranyaszentgyörgyön, Uhl Antal plébánialakjában. E látogatásokról többször is megemlékezett nagy magyar írónk és számtalan felvétel is készült, melyek megtalálhatók a dombóvári „Fekete István” Múzeumban.

1971. április 7-én Címzetes vaskaszentmártoni préposttá nevezték ki. Életmentő tevékenységét elismerve többször is meghívták a Magyar Rádióba, a Pécsi Körzeti Stúdióba, a Vatikáni Rádióba. Számos újságcikk is jelent meg róla. De ő maga is sok-sok előadást tartott Budapesten, Pécsett és közölte írásait pl. az Új Ember katolikus hetilap is. 1982. január 19-én az Országos Béketanács kitüntette „A Békéért” érdeméremmel. A Zsidó Hitközség ezüst poharat, Dr. Cserháti József püspök pedig miséző kelyhet adományozott neki.

1982. április 10-én, nagycsütörtökön este adta vissza lelkét a Teremtőjének. Április 16-án helyezték örök nyugalomra Mohácson a családi sírboltba.

Életútjának ismertetése után Rostás Jenő apát-plébános levetítette a korabeli Filmhíradó róla szóló adását és a Pécsi Körzeti Stúdióban életútjáról készült riportot. A megemlékezés koszorúzással zárult. Szobránál elhelyezték virágaikat volt hívei, a község Önkormányzata, Dr. Udvardy György megyéspüspök és a dombóvári „Fekete István” Kulturális Egyesület.

Életútja és példája révén nem véletlenül nevezték a műsorszerkesztők és hűséges hívei is az „üldözöttek papjának,” akiért a zsinagógákban is imádkoztak világszerte. Halálának 10. évfordulóján emléktáblát avattak tiszteletére. A templomot övező teret pedig róla nevezték el. 1995-ben szobrot állítottak a hálás hívek. A bronzból készült szobrot Mayer Mihály megyéspüspök és Dr. Schönberger András pécsi főrabbi áldották meg.

Számomra felemelő érzés volt, hogy ennyi év távlatából is megemlékeznek arról papról, aki életének felét ebben a kis faluban töltötte el, beletörődve, hogy a fényes Párizs után is van élet,mert ahogy mondta: „Ott is az Istent szolgáltam, meg itt is!”

Dombóvár, 2012. április 12.

Bodó Imre
agrármérnök, helytörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!