Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2021. Április 01. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Új arculattal ünnepel a város

Új arculattal ünnepel a város

Már több mint ötven éve, 1970. április 1-jén kapott városi rangot Dombóvár.

1970. március 28-án az utolsó községi tanácsülésen Losonczi Pál is részt vett, és Vaszkó Szilveszter tanácselnök jelenlétében nyilvánította várossá Dombóvárt.

Sajnos a világjárvány miatt sem tavaly, sem idén nem tudunk méltóképpen ünnepelni. Bizonyára 1970-ben nem gondolták, hogy a kerek ötven éves évfordulón és a következő évben is egy járvány elleni védekezés korlátozásai miatt, rendhagyó módon ünnepel majd Dombóvár. Az idei évben az augusztus 19-ére tervezett ünnepi gálán kerülnek majd átadásra a város legrangosabb kitüntetései. A városban elhelyezett hirdetési felületeken plakátokat és fotókat helyeztünk el, hogy a séták alkalmával feleleveníthessék Dombóvár fejlődésének fontosabb állomásait.

Örömmel mutatjuk meg Dombóvár megjelenésében és kommunikációjában alkalmazott új logót és arculati elemeit. Elérkezett ahhoz a ponthoz a város a 2019. októberi választások után, hogy megfogalmazzuk és képekben megformáljuk egy szakember segítségével azt az üzenetet, amelyet közvetíteni szeretnénk térségi és országos szinten egyaránt, összegezte Pintér Szilárd polgármester.

Az imázs a városok sikerességének, versenyképességének egyik meghatáro­zó pontja. Az imázsépítés célja, hogy a város képes legyen olyan kisugárzást adni, ami­vel a város pol­gá­rai, vállalkozói, a befektetők, a szolgáltatók és a látogatók is azo­no­sulni tud­nak. Mindenképpen pozitív és előrevivő, amely a következőképpen fogalmaz­ható meg jelen esetben. Az itt élő polgárok és az otthont kereső fiatalok, családok számára egy élhető várost kínálunk, amely biztonságot, nyugalmat, zöld környezetet biztosít gyermekeink felnevelésére, vagy éppen idős korunkban nyugdíjas éveinkre. Azt a hiányosságot, miszerint nincs felsőoktatás a településen, igyekszünk átfordítani és jól hozzáilleszteni a mai fiatalok szokásaihoz. Véleményünk szerint lásson világot gyermekünk, unokánk, tapasztaljon, szerezzen minél több tudást, majd térjen vissza gyökereihez és kamatoztassa szülővárosában a közös boldogulás reményében. 2019. október 13-án már elindult egy újfajta városmarketing kialakítása azzal, hogy a választók többsége úgy döntött, hogy új értékek mentén új fejlődési irányt szab Dombóvárnak, és új városvezetést választott. A belső és külső kommunikációban egyaránt érezhető a teljesen új hangulat és véleménykialakítás, melynek köszönhetően a közhangulatban és a külső megítélésben is történtek változások az elmúlt másfél évben. Ezt szeretnénk tovább erősíteni, hangsúlyozta a város vezetője. Jelenleg Dombóvár megjelenésében egyetlen címer, valamint a piros-sárga színű városzászló alkalmazható az ismert okok miatt, amelyek tovább­ra is használatban maradnak.

A városi imázs megújítása Dombóvár megítélésében, térségi, megyei és országos szerepvállalásában és fejlődése érdekében is kiemelkedő feladattá vált a jelenlegi városvezetés előtt. Legfontosabb üzenetünk az itt élő generációk számára, hogy képesek vagyunk a megújulásra, nyitottak vagyunk az innovatív ötletekre, és együtt képesek vagyunk új, fejlődőképes gondolkodásra, összefogásra. Mindezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy tiszteljük a múlt hagyományait, értékeit, a gyökereink által létrehozott épített és szellemi környezetet. A kiindulópont a családi és a keresztény értékrend, úgymint a szeretet, a megbecsülés, az elfogadás, a hit, a tisztelet és az együttműködés. Ez az elgondolás és iránymutatás merőben eltér a korábbi gyakorlattól, sőt pont az ellenkezője, és pontosan azt is szeretnénk üzenni az új arculattal, hogy a jelenlegi városvezetés más értékrendet és teljesen más gondolkodást képvisel az itt élőkkel egyetemben.

Friss, színes, Dombóvár múltjában, jelenében és jövőjében egyaránt kifejező arculatot használhatunk a város off- és online kommunikációs csatornáin 2021. április 1-jétől. Dombóvár új arculatának megtervezésére Weich Éva tervezőgrafikust bíztuk meg, aki Dombóváron született, itt végezte iskoláit, és kiváló referenciákkal rendelkezik, és aki örömmel vállalta a feladatot. Elkészítését több órás interjú előzte meg, majd az összegyűjtött információkból alakította ki a grafikus Dombóvár új logóját, arculatát. Az interjú során az alábbi szempontok, értékek lettek meghatározva, amelyek több szempont szerint is, több esetben mutatnak hármas egységet. A földrajzi elhelyezkedés, három megye határán; a történelmi felosztás: Dombaiak, Eszterházyak, a II. világháború utáni idő; a mezőváros, polgárosodás, vasút; mezőgazdaság, ipar, kereskedelem. Így a három meghatározó érték, a hagyomány, család és megújulás mentén indult el a szakember a klasszikus felépítés szempontjai szerint. A szimbólum kialakítása egy körből és levélből áll össze. A kör a családot, a levél a megújulást, a megjelenő hármas tagozódás pedig a hagyományt jelképezi. Építve a szimmetriára, az aranymetszés arányaira, mind színkombinációban, mind méreteiben előállt egy virág szimbólum, amely mostantól Dombóvár virága.
Két szín dominál az új városarculatban. A kék szín, melynek jelentése a szabadság, tisztaság, dinamizmus, mozgás, határtalanság, levegő, ég. A másik szín az arany, a nemesfém színe mindig a legmagasabb értékességet szimbolizálja. A két szín kombinációja, a kék-arany: a vasút színei, hiszen Dombóváron alig van olyan nem betelepült család, akinek jelen életében, vagy a felmenői között ne lenne vasutas. Ez egy tipikus dombóvári életforma volt, és a jelenben is fontos szerepet játszik.

A testet, lelket és szellemet egyaránt megviselő időszakban mindenki számára a legjobbakat kívánjuk a város évfordulóján, és boldog húsvéti ünnepeket kívánunk!

Dombóvár Város Önkormányzata

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 09:14, péntek | Helyi

Pályázat dombóvári, helyi védelem alatt álló építészeti örökség felújításának támogatására

Dombóvár Város Önkormányzata pályázatot hirdet vissza nem térítendő önkormányzati támogatás elnyerésére.

2021. Április 16. 08:00, péntek | Helyi

Vezetéstől eltiltott, ittas dombóvári sofőrt vettek őrizetbe a rendőrök

Somon állították meg a 21 éves férfit.

2021. Április 15. 14:34, csütörtök | Helyi

Áramszünet várható Dombóvár egyes részein április 20-án

Az alábbi helyeken és időpontokban lesz áramszünet a szolgáltató tájékoztatása szerint városunkban április 20-án korszerűsítés, fejlesztések miatt:

2021. Április 15. 08:33, csütörtök | Helyi

Fekete Istvánról a Kalendáriumban

Dózsa-Kádár Dóra műsorvezető riportot készített Bodó Imre múzeumalapítóval. A beszélgetés április 16-án (pénteken) 15 órától lesz hallható a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában.