Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 24. 16:09, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Új kiállítóhely Dombóváron

Új kiállítóhely Dombóváron

A három szintes, az 1950-es évek elején épült, vasúti irányítás-biztonságot szolgáló, három szintes vasbeton épület a Dombóvári Főpályaudvar közvetlen közelében, attól nyugati irányban található.

Bejárata a távolsági és egyes helyi járatú autóbuszok központi megállójához is igen közel van, csaknem a legendás műtárgy, egy felújított és nyílt színen elhelyezett 424-es mozdony "tövében". A kerítéssel védett és árnyas fákkal szegélyezett zöld terület korábban még Buzánszky Jenő és társainak futball - és egyéb sportolási célú pályájaként is szolgált!

A több ezer darabos tárgyi és adat-, könyv- és fotótári anyagból jelenleg láthatók:
magyar és európai vasutak mozdony és vagon-táblái, ún. talpfa-szöggyűjtemény, Beles Lajos Emlék Archívum, egy berendezett telefonközpont, vezetési központ mint oktató- és vetítő terem, aggregátor-terem, viselet-gyűjtemény, lámpások-jelzők kollekciója, a 86 évvel ezelőtt alapított Dombóvári Vasutas Munkás és Sport Egyesület tárgyi és irat anyagai, vasutas szakszervezeti anyagok az 1990-2000-es évekből, műszaki rajzok, tervek az 1880-130-as évekből, hazai vasúttörténeti események, jubileumok, almanachok, évkönyvek, szolgálati főnökségek, valamint az országban csaknem egyedülálló/tt/ Fatelítő tevékenysége, egyéni életutak, a vasutas társasélet dokumentumai, etc.

A kiállítóhelyen Dombóvár történetével, látnivalóival, kulturális és természeti értékeivel kapcsolatos kiadványok és a gyűjtemény gondozását szolgáló pártoló jegyek kaphatók.

Várjuk, hívjuk: tekintse meg a Dél-Dunántúl csaknem másfél évszázados múltú közlekedéstörténetének e kincsestárát, vigye hírét az izgalmas és folyamatosan feltáruló gyűjteménynek!

Köszönjük, köszöntjük
a dombóvári vasút- és múzeum örökség barátai nevében

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.