Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új ösztöndíj az osztatlan tanárképzésre jelentkezőknek

Új ösztöndíj az osztatlan tanárképzésre jelentkezőknek

Az új, osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók támogatása érdekében hozták létre a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat, amelyre először 2013 szeptemberében lehet pályázni. A felvételi előtt álló diákok számára tehát mostantól számos érv szól amellett, hogy a tanári pályát válasszák.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleménye:

'Az új, osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók támogatása érdekében a kormány megalapította a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat. Az elmúlt 20 évben, de különösen 2004 után jelentős mértékben csökkent a tanárképzésre jelentkezők száma. A kormány már számtalan alkalommal deklarált célja, hogy azokat az érettségiző fiatalokat, akik elkötelezettek a tanári hivatás iránt, jelentkezési döntésükben is ösztönözze a tanári tanulmányok, majd a tanári pálya, a tanári életforma választására. A programban biztosított ösztöndíj mértéke alapesetben eléri a 25 000 Ft-ot havonta, de egyes kiemelt természettudományi szakoknál a mértéke akár havi 75 000 Ft is lehet. A pályázati kiírás, a szerződések megkötése és a kifizetések lebonyolítása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata lesz. A képzésre felvett és beiratkozó hallgatók 2013 szeptemberében pályázhatnak az ösztöndíjra.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj célja valamennyi új, osztatlan tanárszak, de elsősorban az ember és természetismeret műveltségi terület tanári szakjait választó tanárjelöltek számának növelése, hiszen ezen a területen van a leginkább szükség a friss, jól képzett tanárokra. A felvételi előtt álló diákok számára tehát mostantól számos érv szól amellett, hogy a tanári pályát válasszák:

Magyar állami ösztöndíjas helyre nyer felvételt, vagyis képzésének költségét fedezi az állam.
A felsőoktatási intézményben jogosult lesz minden hallgatói juttatásra, így tanulmányi ösztöndíjra, szociális támogatásra, kollégiumi elhelyezésre vagy akár a köztársasági ösztöndíjra.
A pedagógus előre tervezhető életútja során – a pedagóguskarhoz való csatlakozással – számíthat arra, hogy a tanárhiánnyal küzdő térségekben az életkezdéshez további szociális segítséget kaphat.
A most bevezetésre kerülő Klebelsberg Képzési Ösztöndíj minimum havi 25 ezer Ft-os plusztámogatást jelent számára. Ha azonban legalább az egyik tanárszakja természettudományi, ennél jelentősebb támogatást is kaphat; természettudományos szakpár esetén pedig a támogatás összege akár 75 ezer Ft is lehet egy hónapban.
A természettudományi tantárgyakat tanító tanárokra nagy szükség van és lesz az általános és középiskolákban, így a magas színvonalú felsőoktatási tanulmányokat követően biztos magyarországi munkalehetőség várja majd mindazon fiatalokat, akik természettudományi tanárszakokon végeznek egyetemeinken vagy főiskoláinkon.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk