Városlista
2020. május 27, szerda - Hella

Hírek

2014. Április 27. 19:37, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Szigeterdőben álló Kossuth-szobornak, amelynek azonos méretű másolatát a budapesti Kossuth téren a március 15-i nemzeti ünnep előtt állították fel.

Horvay János szobrászművész 1908-ban tervezett és először 1927-ben felállított szoborcsoportjának fő alakja jelenleg egy monolit vasbeton alapszerkezeten áll, amely 20-23 centiméterre emelkedik ki a talajból.
A ruskicai márványból készült Kossuth-szobor alapjára egy 40 centiméter magas posztamens épül süttői kemény mészkőből, amelynek köszönhetően a központi alak jobban kiemelkedik a csoport többi tagjánál - mondta az MTI-nek Sebestyén Péter, Dombóvár főépítésze.
A munkát, amelyet a szobor másolatát készítő Reneszánsz Kőfaragó Zrt. ajánlott fel az önkormányzatnak, a tervek szerint május második felében végzik el. A több mint négy méter magas szobrot daruval emelik fel, a helyszínen derül ki, hogy két darabra kell-e vágni - jegyezte meg a szakember.
Az 1848-as Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló és a szabadságharcnak emléket állító reliefet tartalmazó szoborcsoportot 1927-ben egységes kompozícióként állították fel a parlament előtt, a Kossuth téren. A szoborcsoportot 1952-ben távolították el és 1959-ben szállították Dombóvárra. A monumentális alkotást a dombóvári Szigeterdőben egy- és kétalakos egységekre bontva 1972-ben helyezték el ismét.
A Kossuth-szobor az eredeti műalkotás alakjai közül is kiemelkedett. A műemlék egykori elbontásakor a szobrokat dróttal darabolták több részre. A darabolás és összeillesztés során több alak sérülést szenvedett, Eötvös József és Széchenyi István szobrának hátulján rossz illesztés miatt 4-5 centiméterrel elcsúsztak a részek. A város főépítésze szerint a Kossuth-szobor esetében jól sikerült az összeillesztés.
A Steindl Imre Program igazgatója, Wachsler Tamás márciusban közölte, hogy a Kossuth-szobor másolata után a következő hónapokban helyezik el a kompozíció nyolc mellékalakját a Kossuth téren.
Horváth Péter, a kőfaragócég projektvezetője arról számolt be, hogy a szobormásolatokhoz készült mintavétel során is végeztek tisztítást és kiegészítéseket az eredeti, Dombóváron álló alakokon; terveik szerint a fúgák kiegészítését folytatják, és olyan védelmet biztosítanak a szobroknak, amely a jelenlegi állapotuk fenntartását szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 27. 08:34, szerda | Helyi

Részegen két táblát kidöntve az árokban kötött ki egy dombóvári autós

A Dombóvári Rendőrkapitányságon ittas járművezetés vétség elkövetése miatt indítottak eljárást az ellen a helyi lakos ellen, aki részegen autójával lesodródott az útról és kidöntött két táblát.

2020. Május 26. 09:25, kedd | Helyi

Törő 65 éves

Nekem is – mint ahogy rengeteg magyar szurkolónak – Törőcsik András volt a kedvenc magyar futballistám.

2020. Május 25. 14:13, hétfő | Helyi

Tűzesetek és a viharos szél adott munkát a hétvégén a tűzoltóknak

Két tűzesethez és fakidőléshez kellett vonulniuk a dombóvári tűzoltóknak.

2020. Május 25. 08:52, hétfő | Helyi

A héten új fellépőkkel folytatódik a térzene Dombóváron

A Swing Ladies és a Vivat Bacchus Dombóváron