Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Április 27. 19:37, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Szigeterdőben álló Kossuth-szobornak, amelynek azonos méretű másolatát a budapesti Kossuth téren a március 15-i nemzeti ünnep előtt állították fel.

Horvay János szobrászművész 1908-ban tervezett és először 1927-ben felállított szoborcsoportjának fő alakja jelenleg egy monolit vasbeton alapszerkezeten áll, amely 20-23 centiméterre emelkedik ki a talajból.
A ruskicai márványból készült Kossuth-szobor alapjára egy 40 centiméter magas posztamens épül süttői kemény mészkőből, amelynek köszönhetően a központi alak jobban kiemelkedik a csoport többi tagjánál - mondta az MTI-nek Sebestyén Péter, Dombóvár főépítésze.
A munkát, amelyet a szobor másolatát készítő Reneszánsz Kőfaragó Zrt. ajánlott fel az önkormányzatnak, a tervek szerint május második felében végzik el. A több mint négy méter magas szobrot daruval emelik fel, a helyszínen derül ki, hogy két darabra kell-e vágni - jegyezte meg a szakember.
Az 1848-as Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló és a szabadságharcnak emléket állító reliefet tartalmazó szoborcsoportot 1927-ben egységes kompozícióként állították fel a parlament előtt, a Kossuth téren. A szoborcsoportot 1952-ben távolították el és 1959-ben szállították Dombóvárra. A monumentális alkotást a dombóvári Szigeterdőben egy- és kétalakos egységekre bontva 1972-ben helyezték el ismét.
A Kossuth-szobor az eredeti műalkotás alakjai közül is kiemelkedett. A műemlék egykori elbontásakor a szobrokat dróttal darabolták több részre. A darabolás és összeillesztés során több alak sérülést szenvedett, Eötvös József és Széchenyi István szobrának hátulján rossz illesztés miatt 4-5 centiméterrel elcsúsztak a részek. A város főépítésze szerint a Kossuth-szobor esetében jól sikerült az összeillesztés.
A Steindl Imre Program igazgatója, Wachsler Tamás márciusban közölte, hogy a Kossuth-szobor másolata után a következő hónapokban helyezik el a kompozíció nyolc mellékalakját a Kossuth téren.
Horváth Péter, a kőfaragócég projektvezetője arról számolt be, hogy a szobormásolatokhoz készült mintavétel során is végeztek tisztítást és kiegészítéseket az eredeti, Dombóváron álló alakokon; terveik szerint a fúgák kiegészítését folytatják, és olyan védelmet biztosítanak a szobroknak, amely a jelenlegi állapotuk fenntartását szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!