Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 16. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Új tárlattal nyitja meg kapuit a megújult Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Új tárlattal nyitja meg kapuit a megújult Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Évezredek emlékjelei címmel nyitja meg kapuit a megújult Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2018. január 22-én nyitja meg kapuit a megújult Helytörténeti Gyűjtemény Dombóváron, mely az elmúlt időszakban jelentős változáson esett át. Az egykori főszolgabírói lakban modern, színes kiállítás várja az érdeklődőket, mely végig kalauzolja őket a város történetén.

A múzeumnak helyet biztosító kis-kastély 1896-ban épült főszolgabírói lakásnak, 1945 után fegyveres erők klubja, tiszti lakás, majd iskola volt. Dombóvár Város Önkormányzata az épületet 2000-ben a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület öntevékeny közösségének rendelkezésére bocsátotta azzal a céllal, hogy helytörténeti gyűjteményt rendezhessenek be, mely 2001. szeptember 22-én nyitott meg. Az elmúlt több mint tíz évben változatos időszakos kiállításokat tekinthettek meg a múzeumba látogatók, azonban elérkezettnek tűnt a gyűjtemény arculatának modernizálása.

A Helytörténeti Gyűjtemény megújítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma által muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston program segítségével valósult meg. A nyert támogatás összege 1.000.000 Ft, mely nagy segítséget jelentett a Tinódi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint Dombóvár Város Önkormányzatának összefogásából létrejött fejlesztéshez.
A Gyűjtemény 2017-ben megkezdett fejlesztésének I. ütemében három kiállító terem felújítására került sor, ami közel 120 m² alapterületet érint. A múzeumi munkacsoport által külső szakértők bevonásával összeállított kiállítás új, élénk színű falfelületekkel, 20 db nagyméretű tablóval, művészeti alkotásokkal, emblematikus műtárgyakkal, enteriőrökkel mutatja be a város történetének meghatározó eseményeit, pillanatait.

Első régészeti termünk az őskortól a vaskorig terjedő időszak helyi vonatkozásait mutatja be. A látogatók megismerhetik városunk és vonzáskörzetének régészeti lelőhelyeit, a helyi gimnázium korábbi iskolamúzeumának régészeti anyaga mellett a 2007-ben Dr. Szabó Géza régész (Wosinsky Mór Megyei Múzeum) irányításával zajló „TESCO” ásatás leleteiből is megtekinthetnek néhányat. A közeli települések kiemelkedő kulturális értékei is megjelennek, pl.: a Lengyeli-kultúra (festett edénye), amely nemzetközileg is elismert a régészet tárgykörében.
A második, szintén régészeti terem tablóin az alsóhetényi császárkori erőd (IOVIA) bemutatása mellett a Dr. Tóth Endre régész (Magyar Nemzeti Múzeum) által közel másfél évtizedig vezetett feltárás pillanatai is megelevenednek. Mindezt kiegészíti a vitrinek gazdag leletanyaga, aranyozott lovassági sisak-, fogadalmi tábla másolata és a kőtár faragott római sírkövei. Művészeti értékén túlmenően az iskoláknak tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokon is jelentős oktatási funkciót kap a Varga Gábor szobrászművész által készített római életképet megjelenítő szoborkompozíció.

Ugyanezen kiállítótér másik szoborcsoportja már Tinódi korába kalauzolja a látogatót. Az installációs tablókon a környékünkön található középkori hat vár-várrom leírása ismerhető meg, köztük kiemelt helyen a névadó Dombaiak vára. Kiállításra kerültek a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének irányításával, Berta Adrián régész vezetésével 2014-ben kezdődött és napjainkban is tartó „gólyavári” ásatások legújabb eredményei, leletei, melyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A harmadik, újkortörténeti terembe egy faragott középkori kövekből álló boltív vezeti át a látogatót, emelve ezzel a kiállító tér színvonalát, mint helyi sajátos motívum.

Harmadik termünk a régészeti kiállítás kronologikus folytatása, ahol az utóbbi 300 év dombóvári örökségének féltve őrzött kincsei, megörökített pillanatai láthatók: első helyen a vidék birtokosa, a herceg Esterházy család építkezései, majd a 18. század közepétől vezetett számadáskönyv, az 1715-ös pecsétnyomó, az Esterházyak téglagyárában készült bélyeges téglák. A 19. század végén megjelenő vasút a nagyközséget a környék közlekedési, gazdasági és kulturális központjává tette. A századelőt, a két világháború közti időszakot, a háborúk helyi eseményeit, az iskolák történetét, a rendszerváltozásig terjedő időszakot Takács Istvánné helytörténész és Erky-Nagy Tibor tipográfus által összeállított tablók gazdag információs és fotóanyaga, a vitrinekben elhelyezett tárgyak, dokumentumok, enteriőrök teszik szemléletessé.

A múzeum megnyitója a Magyar Kultúra Napján, január 22-én lesz, hiszen ennek a napnak a lényege, hogy felidézzük és bemutassuk értékeinket, hagyományainkat, emlékeinket és ezeket tovább adjuk a következő nemzedéknek.
A szakmai megnyitó 10 órakor kezdődik a Városháza Ujváry termében, melyen olyan neves szakmabeliek előadását hallgathatják a meghívottak, mint Dr. Szabó Géza (Phd) régész, főmúzeológus és Berta Adrián régész. A múzeum átalakulásáról és a gyűjteményről Takács Istvánné helytörténész, Erky- Nagy Tibor tipográfus és Bán Emma intézményvezető tart előadást. Köszöntő beszédet mond Szabó Loránd polgármester.

A szakmai programot követően a nagyközönség előtt Dr. habil Révész László a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanszékvezető docense nyitja meg a tárlatot.

A délután folyamán 13, 14 és 15 órakor tart tárlatvezetést Müller Ádám múzeumpedagógus, mely időpontokban max. 30 fős csoportokat fogadnak. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A programmal kapcsolatban további információt az alábbi elérhetőségeken kérhet:
Révész Enikő
Dombóvár Város Önkormányzata
06 74564548
revesz.eniko@dombovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.