Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Május 19. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Újabb eszperantó anyaggal gazdagodott a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Újabb eszperantó anyaggal gazdagodott a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

A közelmúltban a Magyarországi Eszperantó Szövetség az Országos Idegennyelvű Könyvtártól duplum példányokat kapott az eszperantó nyelv kedvelői számára igazi értéknek számító kiadványokból.

Ezek egy részét, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménynek ajándékozták.
A könyveket Nagy János gazdasági alelnök baráti hangvételű levele kíséretében G. Nagy Róbert, a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány elnöke szállította (egy nagyméretű bőröndben) és adta át a múzeumnak.

A gyűjtemény már korábban is rendelkezett eszperantó anyaggal, ez Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter, Petrozsény József, Audi Sándor, Dr. Gyöngyössy György, Rostás János és leginkább G. Nagy Róbert korábbi gyűjtőmunkájának, adományának köszönhető.
A most átadott könyvek a Hungara Vivo újságok 1961-1990 közötti példányszámok kiadványai és a Budapeŝta Informilo újságok 1973-1990 közötti példányszámok kiadványai.

A múzeumban közösségi szolgálatukat végző Apáczai Csere János Szakközépiskola 9.-es diákjainak közreműködésével minden dokumentum, könyv, napló, képeslap, plakett, zászló, stb. leltározásra kerül, ezáltal a nyelv iránt érdeklődők, kutatók, szakdolgozat írók mazsolázhatnak a mostani ajándékozás által jelentősen bővült eszperantó kínálatból.
Emellett az érdeklődők megcsodálhatják a Pátria Nyomda teremben található, a néhai Lengyel Pál (1868-1932) nyomdász, újságíró, eszperantista nyomdájának szedőregálját is. (ezen kívül a Wikipédián sok érdekességet, bővebb információs anyagot találhatnak az érdeklődők a nyelvről, a szövetségről, az alapítványról).

Az eszperantó nyelv egyetemes kultúránk része, sok szállal kapcsolódik helytörténetünkhöz is, városunkban öt emléktábla és egy emlékfa őrzi az eszperantó nyelv úttörőinek nevét, emlékét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.