Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 22. 19:06, vasárnap | Helyi
Forrás: Bodó imre

Újabb Fekete István emlékhelyet avattak Bakócán

Újabb Fekete István emlékhelyet avattak Bakócán

Bakóca község önkormányzata és a Bakócáért Egyesület szervezésében Fekete István Emlékszobát avattak, a helyi Falumúzeumban.

Ünnepi beszédet mondott Király Gábor polgármester, aki többek között a következőket mondta: „Közel három, életének meghatározóévét töltötte itt, a mi kis községünkben. A falu előkelőségei élénk társadalmi életet éltek, akik gyakran meghívták az írót is. Ezeken az összejöveteleken ismerkedett meg a szeretett hölggyel, Piller Edittel, a bakócai begyógyász főorvos lányával. Szerelem szövődött kettejük közt, érzéseikről hosszú levelekben vallottak egymásnak. 1929. december 12-én kötöttek házasságot a bakócai római katolikus templomban. A szerelmen túl Bakóca azért is volt meghatározó számára, mert munkája során ismét lehetősége nyílt arra, hogy visszatérjen a természethez.
Kora hajnalban kelt, lóháton járta be az uradalmat. Az erdőből a földekről hazatérve gyakran ragadott tollat, hogy élményeit, megfigyeléseit feljegyezze a természetről, és az itt élő emberekről. Büszkeséggel tölt el, hogy önéletrajzi regényében, a Ballagó idő című művének egyik részletében dédapámmal, Király Ferkóval, a számadó juhásszal beszélgetett az író.”

Bodó Imre a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója és a Kulturális Egyesület elnöke olvasta fel ifj. Fekete István Chicagóból küldött köszöntő levelét, melyből szintén idéznék: „Bakóca kisgyermek korom óta ismert és szeretett szó volt nálunk, melyet szüleimtől beszélgetésük közben gyakran hallottam. Tudom, hogy Bakóca szép emléke örökké élt a szívükben és mindketten érezték, hogy 44 éves kapcsolatuk alatt igazán boldogok csak itt voltak.”

Jómagam megemlítettem, hogy nagy magyar írók élete és munkássága felterjesztésre került az országos Hungarikum Bizottsághoz, melynek döntésére várunk. Megjegyeztem továbbá, hogy ez a hetedik emlékhely az országban és nincs még egy magyar író, akit ennyi helyen tisztelnének, mint Fekete Istvánt.
Ezt követően Veres Mariann Fekete István Piller Edithez írott levelekből olvasott fel. Dénes Anett dalcsokrot adott elő, majd Zsirmon Lászlóné felolvasta az író Egy c. versét.

Az emlékszobát ünnepélyesen átadta a nagyközönségnek Király Gábor a település polgármestere. Az előtérben elhelyezett vendégkönyvbe mindenki beírta elismerő szavait, méltatva, hogy ez a kis baranyai település az összefogás révén csodákra képes!

Bodó Imre

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.