Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2017. Október 22. 19:06, vasárnap | Helyi
Forrás: Bodó imre

Újabb Fekete István emlékhelyet avattak Bakócán

Újabb Fekete István emlékhelyet avattak Bakócán

Bakóca község önkormányzata és a Bakócáért Egyesület szervezésében Fekete István Emlékszobát avattak, a helyi Falumúzeumban.

Ünnepi beszédet mondott Király Gábor polgármester, aki többek között a következőket mondta: „Közel három, életének meghatározóévét töltötte itt, a mi kis községünkben. A falu előkelőségei élénk társadalmi életet éltek, akik gyakran meghívták az írót is. Ezeken az összejöveteleken ismerkedett meg a szeretett hölggyel, Piller Edittel, a bakócai begyógyász főorvos lányával. Szerelem szövődött kettejük közt, érzéseikről hosszú levelekben vallottak egymásnak. 1929. december 12-én kötöttek házasságot a bakócai római katolikus templomban. A szerelmen túl Bakóca azért is volt meghatározó számára, mert munkája során ismét lehetősége nyílt arra, hogy visszatérjen a természethez.
Kora hajnalban kelt, lóháton járta be az uradalmat. Az erdőből a földekről hazatérve gyakran ragadott tollat, hogy élményeit, megfigyeléseit feljegyezze a természetről, és az itt élő emberekről. Büszkeséggel tölt el, hogy önéletrajzi regényében, a Ballagó idő című művének egyik részletében dédapámmal, Király Ferkóval, a számadó juhásszal beszélgetett az író.”

Bodó Imre a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója és a Kulturális Egyesület elnöke olvasta fel ifj. Fekete István Chicagóból küldött köszöntő levelét, melyből szintén idéznék: „Bakóca kisgyermek korom óta ismert és szeretett szó volt nálunk, melyet szüleimtől beszélgetésük közben gyakran hallottam. Tudom, hogy Bakóca szép emléke örökké élt a szívükben és mindketten érezték, hogy 44 éves kapcsolatuk alatt igazán boldogok csak itt voltak.”

Jómagam megemlítettem, hogy nagy magyar írók élete és munkássága felterjesztésre került az országos Hungarikum Bizottsághoz, melynek döntésére várunk. Megjegyeztem továbbá, hogy ez a hetedik emlékhely az országban és nincs még egy magyar író, akit ennyi helyen tisztelnének, mint Fekete Istvánt.
Ezt követően Veres Mariann Fekete István Piller Edithez írott levelekből olvasott fel. Dénes Anett dalcsokrot adott elő, majd Zsirmon Lászlóné felolvasta az író Egy c. versét.

Az emlékszobát ünnepélyesen átadta a nagyközönségnek Király Gábor a település polgármestere. Az előtérben elhelyezett vendégkönyvbe mindenki beírta elismerő szavait, méltatva, hogy ez a kis baranyai település az összefogás révén csodákra képes!

Bodó Imre

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 08:00, szombat | Helyi

Különleges adomány a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménynek

Friedrich László dombóvári származású rajztanár ajánlotta fel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán készült diplomamunkáját az intézménynek.

2021. Február 26. 15:00, péntek | Helyi

A 90 éves Törő Józsefet köszöntötték

90. születésnapja alkalmából köszöntötte családja és Pintér Szilárd polgármester Törő Józsefet.

2021. Február 25. 16:00, csütörtök | Helyi

A Pénzügyi-Biztosítási Tanácsadó Iroda profi szakértelemmel segíti ügyfeleit Dombóváron

Nézzük át és tegyük rendbe a szerződéseit! Hívjon, segítek! Tel.: 06-30/901-0644

2021. Február 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Újabb műfüves pálya készült el Dombóváron

Megtörtént a Tolna Megyei SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma területén épült műfüves pálya műszaki átadása.