Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 22. 07:42, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Újabb öt vidéki múzeumnál derültek ki szabálytalanságok

Újabb öt vidéki múzeumnál derültek ki szabálytalanságok

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán újabb öt megyei hatókörű városi múzeum,

a pécsi Janus Pannonius Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum ellenőrzéséről készült jelentéseit közölte, mind az öt intézmény esetében számos szabálytalanságot megállapítva.

Az ÁSZ jelentése szerint a kialakított irányítási rendszer egyik intézményben sem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást, és szabálytalan volt a pénzügyi és vagyongazdálkodás is. Szabálytalanságok voltak a kulturális javak nyilvántartásában, és a kulturális javak vagyonvédelme és állományvédelme sem volt biztosított a kölcsönzések során. Öt jelentésében az ÁSZ összesen 156 javaslatot fogalmazott meg - közölte az MTI-vel szerdán a számvevőszék.

Az ÁSZ 2015 második felében kezdte meg mind a tizenkilenc megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzését; eddig a debreceni, a győri, a nyíregyházi, a szekszárdi, a szentendrei, a szolnoki, majd a szegedi, a tatai és a zalaegerszegi múzeumokról szóló jelentéseket hozták nyilvánosságra.

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok alapján kijelenthető: eltérő mértékű, de sorozatos szabálytalanságokat tártak fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését - hangsúlyozta az Állami Számvevőszék.

Ezen a héten a pécsi, az egri, a békéscsabai, a salgótarjáni és a kaposvári megyei múzeum ellenőrzése zárult le.

A Janus Pannonius Múzeum teljesített bevétele 2014-ben 635,3 millió, teljesített kiadása 617,5 millió forint, a Dobó István Vármúzeum teljesített bevétele 867,1 millió, teljesített kiadása 747,4 millió forint, a Munkácsy Mihály Múzeum teljesített bevétele 281,3 millió, teljesített kiadása 280,5 millió forint, míg a Dornyay Béla Múzeum teljesített bevétele 214,7 millió, teljesített kiadása 213,7 millió forint, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum teljesített bevétele pedig 393,5 millió, teljesített kiadása pedig 380,6 millió forint volt.

A megyei hatókörű múzeumok 2011-2013 között jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson mentek keresztül. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányítószervek feladatellátása az egri, a békéscsabai és a salgótarjáni múzeumnál volt összességében szabályszerű, a pécsi és a kaposvári intézménynél viszont összességében szabálytalan volt. A 2011-2013 közötti átszervezések során mindegyik intézménynél tártak fel szabálytalanságokat.

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a szabálytalanságok megelőzésében, valamint a korrupció ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében mindegyik múzeumnál sorozatos szabálytalanságok voltak az ellenőrzött időszakban.

Az integritás szemlélet érvényesítése érdekében csak a Munkácsy Mihály Múzeum intézkedett. Jellemző hiányosság volt, hogy a belső ellenőrzés működtetéséről nem gondoskodtak, illetve az ellenőrzések a kockázatkezelési rendszer működtetésében is számos szabálytalanságot tártak fel.

Gyakori volt továbbá, hogy nem rendelkeztek a múzeumok a gazdálkodást meghatározó szabályzatokkal, nem készítettek adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot, valamint nem szabályozták a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét.



Az ÁSZ megállapította, hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás 2011-2014 között a pécsi, az egri, a békéscsabai, a salgótarjáni, valamint a kaposvári múzeumnál sem felelt meg a vonatkozó törvényi előírásoknak. Több esetben az intézmények jogalap nélkül vagy vagyonkezelési szerződés hiányában tartották nyilván könyveikben a vagyontárgyakat, illetve azok hasznosítására vagyonhasznosításra feljogosító szerződés vagy vagyonkezelési szerződés nélkül került sor, továbbá számos szabálytalanságot tártak fel az ellenőrzések a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában is.

A pénzügyi és vagyongazdálkodás 2011-2014 között a pécsi Janus Pannonius Múzeumnál sem felelt meg a vonatkozó törvényi előírásoknak - közölték.

Az ellenőrzések feltárták: egyik múzeum sem gondoskodott teljes körűen a kulturális javak nyilvántartásáról. Több esetben nem rendelkeztek a kulturális javak kölcsönzése során határozott idejű, írásbeli kölcsönzési szerződéssel, illetve a szerződések nem tartalmazták a jogszabályban rögzített állományvédelemre és vagyonbiztonságra vonatkozó kötelező tartalmi elemeket.


Jellemző hiányosság volt továbbá, hogy a múzeumok a nem muzeális intézmény számára történő kölcsönadáshoz nem rendelkeztek a miniszter hozzájárulásával. A kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága ezért egyik múzeum esetében sem volt biztosított az ellenőrzött időszakban - állapította meg az ÁSZ.

Az ellenőrzések alapján az ÁSZ Eger polgármesterének négy, Eger jegyzőjének egy, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának nyolc, a Dobó István Vármúzeum igazgatójának pedig további 16 javaslatot fogalmazott meg. Békéscsaba polgármesterének kettő, Békéscsaba jegyzőjének 13, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának pedig további 23 javaslatot tettek, míg Salgótarján polgármesteréhez kettő, a Dornyay Béla Múzeum igazgatójához 19, a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata igazgatójához további hat javaslatot juttattak el.

A pécsi múzeum ellenőrzése során Pécs polgármesterének 12, a Janus Pannonius Múzeum igazgatójának 21 javaslatot, a kaposvári múzeum ellenőrzésekor pedig Kaposvár polgármesterének 13, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatójának egy, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójának további 15 javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ. Az érintetteknek a javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - közölte az ÁSZ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során