Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Július 24. 15:22, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Újabb szélsőjobboldali csoportokat oszlattak fel Franciaországban

Újabb szélsőjobboldali csoportokat oszlattak fel Franciaországban

Újabb két szélsőjobboldali csoportot oszlatott fel elnöki rendelettel szerdán a francia kormány - közölte a kormányülést követően Manuel Valls belügyminiszter.

A L'Oeuvre francaise (Francia mű) és a Jeunesses nationalistes (Nacionalista fiatalok) elnevezésű szervezeteket is gyűlöletkeltéssel és erőszakra uszítással vádolja a kormányzat.
Két héttel ezelőtti ülésén három csoportot, a Harmadik út (Troisieme voie), a Forradalmi Nacionalista Fiatalság (Jeunesses nationalistes révolutionnaires, JNR) és az Álmodozás kedve (Envie de rever) elnevezésű egyesületet oszlatta fel a kormány, miután azok szimpatizánsai részt vettek abban a verekedésben, amelyben június 6-án életét vesztette egy antifasiszta diák Párizsban.
Az 1968-ban alapított L'Oeuvre francaise a belügyminiszter szavai szerint idegengyűlölő és antiszemita ideológiát, valamint holokauszttagadó és rasszista nézeteket terjesztő egyesület, amely a (II. világháború idején a nácikkal való) kollaborációt és a Vichy rezsimet élteti, rendszeresen megemlékezik Pétain marsallról (aki 1940–1944 között a Vichy-Franciaország köztársasági elnöke volt) és a korszak más, kollaboráns politikusairól. Valls szerint a szervezet magánmilíciaként működött, és félkatonai jellegű kiképzőtáborokat szervezett.
Francois Hollande államfő elnöki rendelettel feloszlatta a Jeunesses nationalistes-ot is, amely a belügyi tárca vezetője szerint szintén gyűlöletet és erőszakot szított, a kollaborációt éltette, megemlékezett a francia milicistákról és a Waffen-SS katonáiról, és egyes tagjai náci karlendítéssel köszöntötték egymást. Ez utóbbi szervezetet a L'Oeuvre francaise egyik alszervezeteként 2011 októberében alapította Alexandre Gabriac, a szélsőjobboldali Nemzeti Front korábbi tagja, akit azután zártak ki Marine Le Pen pártjából, hogy egy fotón náci karlendítés közben volt látható. Az elsősorban Lyon környékén tevékenykedő Jeunesses nationalistes az utóbbi hónapokban több erőszakos akciót szervezett a melegházasság engedélyezése elleni tüntetések végén, amikor tagjai összetűztek a rendfenntartókkal.
"Fanatizmus azt gondolni, hogy a feloszlatás egy darab papírral megtörheti az eltökéltségünket és előretörésünket. A jövő előttünk áll" - írta Twitter-bejegyzésében Gabriac a feloszlatás bejelentését követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.