Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Január 31. 13:15, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Újra lehet termelői piac Dombóváron

Újra lehet termelői piac Dombóváron

Tavaly bezárt a Petőfi utcai vásárcsarnokban és az előtte lévő területen több évtizeden keresztül működtetett piac. Azt hamarosan új formában és új helyen szeretné ismét megnyitni a képviselő-testület.

A kötelezően végzendő önkormányzati feladatok közé tartozik az, hogy minden településen biztosítani kell az ős- és a kistermelők számára értékesítési helyszint. Tavaly bezárt a Petőfi utcai vásárcsarnokban és az előtte lévő területen több évtizeden keresztül különböző vállalkozások által működtetett piac. Azt hamarosan új formában és új helyen szeretné ismét megnyitni a képviselő-testület.

A korábban a helyi ÁFÉSZ, majd a Dombó-Coop Zrt. tulajdonába került létesítményben az árusítótevékenység 2012-ben olyan mértékben visszaesett, hogy a vásárcsarnokot bezárta az üzemeltető cég, az előtte lévő területen azonban lehetőséget biztosított továbbra is az ős- és a kistermelők számára az értékesítésre. A részvénytársaság számára azonban nem érte meg ez a tevékenység, ezért lakatot tett a piac bejáratára. Időközben ugyan nyílt az Árpád utcában egy új termelői és kofapiac, de az sem volt hosszú életű.

Egy helyi vállalkozás fantáziát látott a Petőfi utcai piac újbóli beindításában, ezért a Dombó-Coop Zrt-től 2016 márciusában bérbe vette azt. A Zircher és Társa Kft. első lépésként új árusítóhelyeket, irodát és mosdóhelyiségeket alakított ki, az árusítók számát pedig alaposan megnövelte. A cég a következő évben üzemeltetésre egy helyi árusnak kiadta a piacot és azt további fejlesztések reményében a részvénytársaságtól meg is vásárolta. Miközben készültek egy modern termelői piac tervei, az új tulajdonos a rendszeresen árusítókkal próbált megegyezni az öt éves bérleti ajánlatáról, ám azok végül - valószínűleg az általuk forgalmazott termények és termékek iránti kereslet hiánya miatt - nem írták alá a szerződést. A Zircher és Társa Kft. a bizonytalan helyzet miatt úgy döntött, hogy nem valósítja meg a beruházást és a bezárta a Petőfi utcai létesítményt.

A termelői piac ügyével január 25-i ülésén foglalkozott a képviselő-testület. A javaslat szerint - mivel minden településen, így Dombóváron is önkormányzati feladat az, hogy az ős- és a kistermelők számára értékesítési helyszint kell biztosítani - a volt Zeneiskola mögötti területen a lebontott melléképületsor helyén kerülne kialakításra az új létesítmény. Ott van vízvételi és parkolási lehetőség, megoldható az iroda és a mellékhelyiség használata, valamint a terület burkolása, felállíthatók az árusító standok, valamint jó a megközelíthetőség.

Az elképzeléssel kapcsolatban a Természetesen Dombóvár csapata a város közösségi oldalán kikérte a település lakóinak és a lehetséges eladóknak a véleményét, akik pozitív visszajelzéseket adtak.

Az ülésen elhangzott az is, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem a gazdaságos működést kell szem előtt tartani, hanem inkább az egészséges táplálkozás elősegítését, illetve a helyben, valamint a környéken gazdálkodó ős- és kistermelők támogatását. Az új piactérnek közösségteremtő szerepe is lehet. A tervek szerint hetente háromszor - szerdán, pénteken és szombaton - működne a létesítmény.

A standok mintájául a budapesti Hunyadi téri piac elárusító helyei szolgálnak, melyek kétoldalas, géppel működtetett ollókaros napellenzőkből és le-, illetve felhajtható asztalokból állnak.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzati fenntartású termelői piacnak ez említett helyen történő kialakítását és a koncepcióterv elkészítésére 250.000 forint forrást szavazott meg.

Címkék: piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.