Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 20. 08:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Polgármesteri Hivatal, fotó:kondavolgy.hu

Uniós támogatásból állítják helyre a vizes élőhelyeket a kis-konda patak völgyében dombóváron

Uniós támogatásból állítják helyre a vizes élőhelyeket a kis-konda patak völgyében dombóváron

A pályázat címe: „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében”

Sajtóközlemény

Dombóvár Város Önkormányzata 57.714.250,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0019 azonosító számú „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében” című projekt megvalósítására.

A projekt célja a helyi szintű természetvédelmi oltalom alatt álló terület természetközeli állapotának biztosítása a Kis-Konda-patak menti vizes élőhelyek vízellátottságának javításával. A projekt keretében lecserélésre kerülnek a tájidegen fafajok lehetőség szerint őshonos egyedekre, kiirtásra kerülnek a gyom jellegű növényfajok, felszámolásra kerülnek a tájba nem illő épített elemek, valamint elszállításra kerül az illegálisan lerakott hulladék.

A fejlesztést az teszi szükségessé, hogy az elmúlt évtizedekben a területen számos kedvezőtlen beavatkozás történt: az élőhelyek vízellátottsága a patak szabályozásával, bevágódásával romlott, a leminősített területen nagy számban jelentek meg a gyomnövény fajok, az elhanyagolt területen – érzékelve az elhanyagoltságot – jelentős mennyiségű építési törmeléket raktak le a környékbeli lakók és közületek.

A jelentősen átalakított, leminősített terület az elmúlt években sok szempontból javult, természetességi állapota fokozódott – ezt ismerte el az Önkormányzat a helyi védelemmel. A terület természeti értékének további növeléséhez ugyanakkor szükséges a védelem céljával is ellentétes állapotok javítása, a kedvezőtlen folyamatok megszüntetése.

A beruházás természetvédelmi szempontból kedvező hatású, növeli a terület értékét, hozzájárul a terület természeti sokféleségének növeléséhez, az ökológiai folyosó működéséhez, a környező területek kedvezőbb vízgazdálkodásához.

A pályázat kedvezményezettje: Dombóvár Város Önkormányzata

A projektmegvalósítás helyszíne: 1979/1 (6,0788 ha) hrsz-ú terület – a Szenes út, a Konda-patak, a Bartók Béla utca, valamint a Gyár utca bizonyos részei

A pályázat címe: „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében”

A pályázaton elnyert támogatási összeg: 57.714.250,- Ft (támogatásintenzitás: 100%)

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy információk a projekt megvalósításáról a www.kondavolgy.hu honlapon folyamatosan nyomon követhetők.

A beruházással kapcsolatos észrevételeket, bejelentéseket Dombóvár Város Önkormányzata az ingyenesen hívható 06-80-204-445 zöldszámon várja.

Szabó Loránd
polgármester

Dombóvár Város Önkormányzata
Cím: 7200 Dombóvár, Szent István tér 1.
Telefon: +36 (74) 564-564
Fax: +36 (74) 564-501
Honlap: www.dombovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.