Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 10. 13:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház NKft.

Ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját 2013. január 22-én!

Ünnepeljük együtt a Magyar Kultúra Napját 2013. január 22-én!

„Isten áldd meg a magyart!” Ezzel a kívánsággal köszönti a Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. minden betérő látogatóját

nem csak újév, nem csak a Magyar Kultúra Napja alkalmából, hanem állandósult, folyamatos óhajtással a 2013. esztendőben is.
Az év első nemzeti ünnepén, január 22-én, mely napon Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását datálta, nemzeti műveltségünk emléknapja alkalmából nagyon is élő kulturális programsorozatra hívjuk az értékek iránt nyitott közönségünket. Délelőtt a Helytörténeti Múzeum által berendezett kiállítás relikviái segítik a nemzeti és városi múltba tekintést a jogos önérzet erősödését. Az est a XX. század végi magyar ritmustól (japán ritmuskészség-fejlesztő csengettyűk mintájára magyar hangszergyártó cég által kifejlesztett hangszerek virtuóz használata) a legősibb Kárpát-medencei húros táncházi muzsikán át a Közép-Ázsiáig visszakövethető képi motívumokig sorakoztatja fel ősiségünk és élhető jövőnk kultúrkincseit.
Tizennyolc órakor a besnyői Szironta Együttes harang és csengettyűjátéka, ma még – főként Dombóváron – kuriózumként kíván méltó ünnepi hangulatot teremteni a fülön át a szívekben. A harangkoncertet követően Orosz Adél, Szennán élő textilművésznek, az Örökség Kézműves Ház lelkének nemez- és selyemképeiből nyílik kiállítása. Az Ómagyar Mária-siralomból idézett „Világ világa, virágnak virága…” cím ősisége és (jel)képisége magáért beszél. A tárlatot Grátz Antal (Bárdudvarnok) építészmérnök, az Örökség Népfőiskola Kaposvári Tagozatának életre hívója, a népi építészet méltó helyre helyezője nyitja meg. Mindketten a Művelődési Ház Magyar Mitológia sorozatából jól ismert Pap Gábor és Molnár V. József szellemi követői.
A Kapos Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja táncban jut el napjaink zenéjétől az erdélyi muzsikáig, hogy az ottani legősibb moldvai táncházi muzsikának és az azt (egyéni sajátosságként) csak húros hangszereken előadó Húrlekvár – Jam de Strune zenekarnak és a közönségnek adják át az elő- és táncteret.
Szeretettel várunk minden múltja, jelene és jövője iránt érdeklődő, kultúrát tisztelő személyt, családot, csoportot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.