Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 07. 19:00, csütörtök | Helyi
Forrás: szlkorhaz.hu

Megváltoztak az intézkedések a Dombóvári Szent Lukács Kórház betegellátásában

Megváltoztak az intézkedések a Dombóvári Szent Lukács Kórház betegellátásában

Közleményt adott ki a főigazgató a Dombóvári Szent Lukács Kórházban a COVID-19 járvány miatt elrendelt eddigi intézkedések változásairól.

Közlemény

A Dombóvári Szent Lukács Kórházban a COVID-19 járvány miatt elrendelt eddigi intézkedések változásairól

A COVID-19 járvány helyzetének hazai változásai miatt az új típusú védekezés részeként meghozott kormányzati intézkedések az egészségügyi ellátás fokozatos újraindítása érdekében kerültek elrendelésre és bevezetésre 2020. május 04-től kezdődően.

Az egészségügyi ellátórendszer fokozatos, több lépcsőben bevezetésre kerülő újraindítása a járó- és fekvőbeteg ellátásban az alábbiak szerint történik:

Fekvőbeteg szakellátás

  • Az egynapos ellátás keretében végezhető, a veszély helyzetben elhalasztott beavatkozások tervezetten és ütemezetten újra elindulnak a különböző szakterületeken.
  • A betegek a megfelelő szakrendeléseken telefonon, vagy szükségesség esetén újabb személyes vizsgálatot követően kapnak új előjegyzési időpontokat. A korábban várólistán nem rögzített újabb egynapos sebészeti ellátások előjegyzése is megkezdődik a megfelelő szakrendeléseken.
  • Az egynapos sebészeti beavatkozások csak negatív PCR teszt birtokában végezhetők el. A mintavételi eljárás a beavatkozások elvégzése előtt legfeljebb 2 héttel, de lehetőleg 1 héten belül a háziorvos kezdeményezésére az OMSZ mobil mintavételi egységének közreműködésével történik. A beteg a negatív teszt eredménnyel jelentkezik a beavatkozás napján a kórházban.
  • Tervezetten újra indulnak a korai aktív rehabilitációs ellátások., melyhez a kórházi felvétel előtt szintén kötelező teszt (PCR) vizsgálati eljárás kapcsolódik.
  • Otthonról szakorvosi beutalóval történő felvétel esetén az egynapos ellátásokhoz hasonló eljárásrendben, kórházból történő átvétel esetén az átadó kórház által kezdeményezett és elvégzett negatív COVID-19 teszt után.
  • A korai, aktív rehabilitációs ellátást az átadó kórházi osztály vagy a megbetegedés szerint illetékes szakrendelés kezdeményezi a rehabilitációs osztályok telefonon történő megkeresésével és időpont egyeztetésével vagy járó beteg esetén szakorvosi beutaló eljuttatásával.

A korai aktív rehabilitációs ellátások és a műtéti beavatkozások körének szélesítése a következő időszakban a járvány mindenkori aktuális helyzetének függvényében alakul. A változásokról tájékoztatást fogunk adni.

A sürgősségi fekvőbeteg ellátás az eddigiekhez hasonló módon történik minden szakterület vonatkozásában.

Járóbeteg szakellátás

  • Elsősorban telefonon történő elsődleges kapcsolatfelvétel szükséges, melynek során a panaszok, tünetek, eddigi gyógyszerelés stb. ismeretében a szakorvos diagnosztikus és terápiás javaslatot tehet.
  • Amennyiben a megbetegedés jellege vagy az orvosi vizsgálathoz kapcsolódó beavatkozások indokoltsága miatt személyes megjelenés is szükséges, arra előzetesen minden esetben időpontot kell kérni illetve kapni az egyes szakrendeléseken. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy ne legyen torlódás a betegellátás során. A betegeknek a megadott időpontban meg kell jelenni vizsgálatra.
  • A rendelőintézetbe történő belépéskor triage történik lázméréssel, kérdőív kitöltésével, csak ezután mehetnek a betegek a szakrendelésekre. Minden betegnek kötelezően maszkot kell viselnie és a szükséges 1,5 m-es távolságot és az előírt higiénés szabályokat be kell tartania.
  • Bizonyos nagy kockázatú beavatkozások előtt COVID-19 vírus teszt vizsgálat (PCR) szükséges az előzőekben részletezetteknek megfelelőn. Ezen vizsgálatokra csak negatív teszt eredmény birtokában kerülhet sor.
  • A járóbeteg ellátás keretében elvégzendő sürgős, vagy elmaradásuk esetén maradandó károsodással járó beavatkozások a jelenlegi rendnek megfelelően előjegyzés és tesztelés nélkül történnek.
  • COVID-19 gyanús járóbeteg tervezett ellátásra nincs lehetőség. Ezen betegeket a jelenlegi eljárásrend szerint a háziorvos és mobil mintavevő team közreműködésével tesztelni kell és otthonukban karanténba helyezni. Amennyiben állapotuk szükségessé teszi, a kijelölt kórházakban részesülhetnek fekvőbeteg ellátásban, illetőleg az akutan szükséges beavatkozásokat is ott végezhetik el.

Dr. Kerekes László
főigazgató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.