Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 01. 08:43, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Vadászok és vad ászok

Vadászok és vad ászok

kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban
2013. június 28. - szeptember 1.

Még egy hét sem telt el a Dombóvár és térségének vadász-közösségei által oly nagy sikerrel lebonyolított s immár hagyományos Tolna megyei Vadásznap óta, a korábban beharangozott terveknek megfelelően ezt egy újabb rangos alkalom követte. Bán Béla és Stemler József kezdeményezésére, kibővülve dr. Kriston Vízi József múzeumvezető szervezésével, 2013. június 28-án egy három elemből, de azonos gondolatiságra felfűzött tárlat nyílt a dombóváriak közgyűjteményében.

A Kapos-mente és a külső-somogyi táj immár végleg eltávozott, emberségükkel és természetszeretetükkel máig példát mutató legendás vadászok: Berg Péter, vitéz Bessenyei Zoltán, Farkas István, Keller Ádám, Kovács Imre, Szőke Géza és Dr. Várnai János életútját összefoglaló képes tablók mellett egy-egy általuk elejtett ritka agancsos trófeája köré szerveződött a nyári szezon izgalmas tárlata. A családi gyökerek révén megyénkhez kötődő, külföldi vadászok magyarországi beutaztatásával elkötelezetten foglalkozó Gebhardt János (NE.GA.CO Kft.) révén került kapcsolatba egymással Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész és a dombóvári múzeum vezetője, akik örömmel működtek együtt egy friss kortárs képzőművészeti anyag bemutatása érdekében. A Budapesti Kommunikációs Főiskola Alkalmazott Művészeti Intézetének (BKF AMI) Képi ábrázolás szakos hallgatói az elmúlt szemeszter során készítettek és nyújtottak be (a Rácmolnár Sándor Munkácsy-díjas festőművésszel megerősített) tanszakukra vad, és állat tematikájú munkákat: rajzokat, tanulmányokat és kisplasztikákat. Végül is – művész tanáraikkal együtt - 25 alkotó közel félszáz munkája került kiállításra a múzeum Szepessy-szalonjában.

A hallgatók által készített s itt bemutatott számos állat-anatómiai mű kiválóan illeszkedik egy, a 2007 nyarán feltárt késő római kori sír és izgalmas mellékleteinek anyagához, amelyet nemrég Boruzs Katalin régész egy nemrég megjelent önálló tanulmányban mutatott be. A számos nóvummal szolgáló, nagyberuházást megelőző feltárást vezető Dr. Szabó Géza s társai elrendezésében látható közel kétezer évvel ezelőtt élt lovas vadász és kísérő kutyáinak maradványai a táj tudatos vadgazdálkodásának és gondos kezelésének hiteles bizonyítékait adják.

Ez alkalommal a kiállítóhely főbejáratából nyíló kisebb helyiségben egy múzeumi tudás-műhelyt is átadtak, amely a Városi Könyvtár támogatásával kihelyezett gyermek-olvasót, hangzó- és képes sarkot, valamint a nyárban készülő alkalmi munkák tárlóit foglalja magába; de működtetését nem csak idényjelleggel tervezik.

A több mint félszáz érdeklődő jelenlétében megnyílt kiállításhoz először Nyírő Tamás, Ács András és ifj. Berg Péter vadász-kürt triója szolgált a vadak és elejtőik előtt tisztelgő dallamokkal, majd a térség vadász-doyenje, Nagy Imre Nimród-díjas sportvadász idézte fel a közelmúlt történéseit és kiemelkedő személyiségeit.
A korábban már említett szakemberek rövid ismertetőit követően Kocsner Antal, az Országos Magyar Vadászkamara megyei elnöke köszöntötte az együttlévőket és köszönte meg Dombóvár s környéke vadásztársadalmának ragaszkodó családias összetartozását és a példás bemutatót.

A kiállítás kivitelezését a kurátorok irányításával Bordi Anna, Kertész Tamás, Németh Richárd, Schnetz János és Szabó Csenger, valamint az Apáczai Csere János Középiskola 9. évfolyamos diákjai végezték.

A zavartalan megvalósítást a BKF AMI, Dombó-Coop Zrt., Dombóvár Város Önkormányzata, a Folux Kft., Pölöske Károly és Sebrek Csaba vállalkozása, valamint a Dombóvári Szecsox Nyomda és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum biztosította.
A megnyitó délutánját záró fogadás ínyencségeit a legendás vadászok adományozó lelkű leszármazottai, valamint Bán Béla és Stemler József családja ajánlották fel; köszönet érte!

A tárlat keddtől péntekig 9.30-12.30, 13.30 és 17 óra között tekinthető meg; eltérő látogatás előzetes bejelentése a 20/286 7959-es telefonszámon, illetve a muzeum.dombovar@gmail.com e-levelezőn lehetséges.

– kristonvízi –
fotók (műtárgyak): Barabás Márton
esemény: Németh Gabriella

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.