Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 05. 20:50, vasárnap | Helyi sport
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Válogatott atléta és egykori vízilabdázó volt a klubvendég

Válogatott atléta és egykori vízilabdázó volt a klubvendég

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben negyedszer találkozott a Múzeumi Olimpia Klub. Ezúttal Zircher Kitti válogatott atléta és Dr. Lehoczky Béla tanár, egykori dombóvári vízilabdázó voltak a kiemelt vendégek.

A Helytörténeti Gyűjtemény zsúfolásig megtelt sporttörténeti kiállítótermében augusztus 3-án délután helyet foglaló közönség előtt elsőként a sportpályafutását Dombóváron kezdő, majd Kaposváron, azt követően Pécsett, jelenleg pedig Gödöllőn és a magyar válogatott színeiben folytató Zircher Kitti válogatott atléta idézte fel eddigi emlékezetes versenyeit, futásban elért győzelmeit. A korosztályos Eb-ezüstérmes elmondta, hogy végzett közgazdászként már a sport utáni jövőjére is gondol, s például a fotózással is komolyan barátkozik. Nagyon örül annak, hogy szülei nyomdokain ő is sportolhat, mert a sport világa felejthetetlen élményekkel gazdagíthatja az embereket, mindemellett sok ismeretséget teremt, továbbá bepillantást adhat más országok kultúrájába. Dombóvárral kapcsolatban megemlítette, hogy igen sokat köszönhet korábbi edzőjének, Fazekas Gáspár tanár úrnak.

Berki Zsolt következő beszélgetőpartnere Dr. Lehoczky Béla tanár úr, korábban aktív sportoló tartott kiselőadást a vízilabda sport egykori helyi történelméről, elért sikereikről, majd köszönetet mondott a sorokban helyet foglaló Takács Istvánné tanárnőnek, a Fürdőélet Dombóváron című könyv egyik szerzőjének. Az egykori, 10-es számú sapkában játszó vízipólóstól azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy annak idején javaslatukra bővült végül 25 méteresre (Orbán János tervei alapján) a dombóvári fedett uszoda, ahol sok-sok gyermek tanulhatott meg úszni. Így többek között az 1996-ban Atlantában rendezett nyári olimpián aranyérmet nyert Rózsa Norbert is, a híres dombóvári úszó, olimpikon. Érdekességként megemlítette, hogy a vízilabda berkein belül személyesen is ismeri Dr. Kemény Dénest, a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát.

A péntek délutáni forróság ellenére is nagy érdeklődéstől övezett összejövetelen új és régi „sport-emblémák” egyaránt jelen voltak. A legendás lengyel kosárlabdás vendégjátékos, a magyar nyelvvel és kultúrával egy életre igaz barátságot kötött Jacek Międzik fia (Bartosz) és unokája sem mulasztotta el beköszönni a klubba. Ők később Harangozó László és ifj. Kormos László kíséretében rótták le kegyeletüket a feledhetetlen Bálind József „Jampi” (1950-2009) síremlékénél. A számos futballsikerrel kapcsolatos dokumentumot adományozó, korábban maga is aktív dombóvári labdarúgó és sikeres edző, Potó Lajos (1940) a rendezvényt követő beszélgetésen még hosszasan idézte a közös sikereket, a szeretett csapattársakat és tanítványokat.

A következő múzeumi, sporttörténeti beszélgetésre az olimpia zárását követően kerül majd sor, melyről a szervezők külön értesítést küldenek ki.

Berki Zsolt - Kriston Vízi József

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.