Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Január 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változnak a jogosítványszerzés feltételei

Változnak a jogosítványszerzés feltételei

Több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei 2013. január 19-től. A kormány célja a változtatással – túl az uniós kötelezettség teljesítésén – a közúti közlekedés biztonságának javítása. A Nemzeti Közlekedési Hatóság új engedély kategóriákat vezet be, és legalább 3 évvel emeli a különböző jogosítványok megszerzéséhez szükséges alsó korhatárokat.

A közlekedésbiztonság szempontjából kiemelten fontos tényező a fokozatosság elvének érvényesülése. Az eddigi előírásoknak megfelelően továbbra is 14 éves kortól szerezhető jogosítvány legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú járműre, azonban az úgynevezett nagykategóriás közlekedéssel kapcsolatos vezetői engedély megszerzésének feltételeiben történtek változások.

A kormányrendelet változásaiból az alábbiak érdemelnek kiemelt figyelmet:

- 2013. január 19-ét követően a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek „AM” kategóriás vezetői engedélyt (legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú, kétkerekű-, háromkerekű segédmotoros kerékpár, könnyű négykerekű motorkerékpár). Az „AM” bekerült a nemzetközi kategóriák közé, viszont a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre.

- 2013. január 19-től az „A2” alkategóriában (legfeljebb 35 kW teljesítmény) is elkezdődik a járművezető képzés. Az ezen határnap előtt megszerzett „A korl.” vezetői engedély kategória helyett a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre – külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül – „A2” kategóriára érvényes vezetői engedélyt ad ki.

- Az „AM” kategória megjelenésén túl 2013. január 19-től megjelenik tehát az „A2” alkategória (korhatár: 18. életév) és a „B1” alkategória (négykerekű motorkerékpárok, korhatár: 16. életév). Ezzel egyidejűleg megszűnik az „M” és az „A korl.” kategória képzése.

Egyéb korhatár módosítások:
- „A” kategória (motorkerékpár) esetében 21. életévről 24. életévre,
- „C” kategória (tehergépkocsi) esetében 18. életévről 21. életévre,
- „C+E” kombinált kategória (tehergépkocsi nehéz pótkocsival) esetében 18. életévről 21. életévre,
- „D” kategória (autóbusz, illetve könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) esetében 21. életévről 24. életévre,
- „D+E” kombinált kategória esetében 21. életévről 24. életévre változott a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatára.

Címkék: jogosítvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára