Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Február 17. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Változó utcanevek Tolna megyében

Változó utcanevek Tolna megyében

Önkényuralmi rendszerhez köthető utcaneveket változtatnak meg Tolna megye több településén a kormányhivatal törvényességi eljárása nyomán.

Dombóváron, ahol 2013-ban több önkényuralmi rendszerhez köthető utcát kereszteltek át, a város képviselői a múlt hónapban úgy döntöttek, hogy a Rajk László utcát a dombóvári születésű, nemrég elhunyt Buzánszky Jenőről nevezik el.

Csibrákon a Vörös Hadsereg utcát kell átnevezni, a kormányhivatal arra kötelezte a testületet, hogy február 28-áig hajtsa végre a változtatást - mondta Kardos János polgármester az MTI-nek. Hozzátette, hogy az átnevezést azért halogatták eddig, mert a falu lakóinak felét, körülbelül kétszáz embert érint a címváltozás.
A 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcaelnevezések tilalmáról szóló törvény alapján Kurd képviselő-testületével szemben is indult törvényességi felügyeleti eljárás - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal. A törvényességi felhívás az MTA állásfoglalása alapján a Felszabadulás utca elnevezés megváltoztatásának elmulasztását kifogásolta. A változtatás előírt határideje március 15.
Müller János, a település független polgármestere a mulasztást azzal magyarázta, hogy bár az új lakcímkártya ingyenes lesz, a falu legnagyobb utcájában lakóknak sok utánajárást igényel a cím megváltozása. Az utca a tervek szerint a Kálvária nevet kapja vissza.
Dalmandon szintén a Felszabadulás utcát kell átnevezni, a változtatás folyamatban van - mondta Foki Csilla jegyző.
Lengyelben jelenleg is van Partizán sor és egy helyi tanácsi végrehajtó bizottsági tag, Mátai Antal nevét viselő utca. Lőrincz Andrea független polgármester azt mondta: a település teljes utcajegyzékét elküldték a kormányhivatalnak felülvizsgálatra.
Felsőnyéken nincs napirenden a Marx körút átnevezése - közölte Szabó Márta jegyző. A testület nem is tárgyalt erről, azzal az indokkal, hogy a közterületet nem csak Marx Károlyról, hanem Marx György (1927-2002) akadémikusról is elnevezhették.
Pincehelyen - Juhász Ervin jegyző ismertetése szerint - a kormányhivatal megkeresése nyomán szóba került a Mező Imre utca átnevezése, de nem döntöttek a névváltozásról.

Címkék: utcanevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.