Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 04. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Van, ahol mégis drágul a gáz

Van, ahol mégis drágul a gáz

Nem változik sem a gáz, sem az áram ára a lakossági fogyasztóknál – közölte a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Mindez azonban nem teljesül a nagyobb gázfelhasználóknál.

 

Tovább tart a lakossági energiaköltségek befagyasztása – a Széll Kálmán-tervnek megfelelően ugyanis nem változtak július 1-jén a lakossági gáz- és áramárak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt heti közleménye szerint a tarifák változatlanul tartását az tette lehetővé, hogy egymással ellentétes irányú, de azonos mértékű hatások érték a díjszerkezetet. A gáz esetében a végfelhasználói tarifából kivették az úgynevezett importkorrekciós tényezőt. Ám ez nem adott lehetőséget az ár csökkentésére, mivel eközben drágult a fűtőanyag tárolásának és a nagynyomású földgázvezetékek használatának díja. Ezek az elemek a rendszerhasználati díjba épülnek be, amelynek számítása ugyancsak változni fog: eddig a rendszerhasználat költsége országos szinten egységes volt, ezután viszont regionálisan eltérő díjszabást állapítanak meg. Az erről szóló részletszabályozás viszont egyelőre még nem ismert.

Az áram esetében szintén hasonló a helyzet. Itt a kapcsolt, vagyis a hőt és áramot vegyesen termelő erőművek estek ki a kötelező áramátvételi rendszerből. Mivel ezek a blokkok eddig a piacinál magasabb, támogatott áron értékesítették a villamos energiát, ennek fedezete pedig beépült a villanyszámlába, a változás következtében akár olcsóbb is lehetne az áram. Csakhogy a kieső támogatás helyébe bekerül egy kilowattóránként 1,2 forintos tétel, ami a távhőszolgáltatás árkompenzációjára szolgál, a kettő pedig nagyjából kiegyenlíti egymást.

A hatósági árral működő, egyetemes szolgáltatáson kívül eső fogyasztóknál ennél rosszabb a helyzet. Piaci szakértők szerint a gáz beszerzési ára drágul, így a nem lakossági fogyasztók akár 10 százalék körüli díjemelkedéssel is szembesülhetnek. Márpedig ez érinthet néhány távhőtermelőt is, amelyek péntek óta már nem élhetnek az egyetemes ellátás nyújtotta előnyökkel. Ugyanakkor számukra az új szabályozás megteremtésével a Magyar Villamos Művek biztosít a piacinál körülbelül öt százalékkal olcsóbb fűtőanyagot.

Habár a támogatott ár megszűnik a kapcsolt erőművek számára, az áramátvétel lehetősége nem. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) azoktól az erőművektól, amelyek 50 megawatt alatti kapacitással bírnak, és ezt igénylik, átveszi a villanyt, amit a magyar áramtőzsdén, vagyis a HUPX-en értékesítenek piaci áron.

A Mavir azt közölte, hogy az így kialakított körhöz 92 tag csatlakozott, a kör együttes névleges teljesítménye a magyar villamosenergia-termelés mintegy 4 százalékát teszi ki. Mint azt Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke lapunknak elmondta, ez azt jelenti, hogy az érintett erőművek körülbelül fele élt a Mavir által felkínált lehetőséggel. A többi, nagyobb háttérrel rendelkező termelő pedig inkább saját maga értékesíti az áramot. A rendszerirányító adatai szerint a tőzsdén megjelent villamosenergia-mennyiséggel új kereskedési csúcs alakult ki. (da)

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni