Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Szeptember 07. 17:28, szerda | Helyi
Forrás: Nagyné Ujhelyi Mónika, gyermekkönyvtáros

Vár, szamarak, dominó, társas - gyermeknyár a könyvtárban

Vár, szamarak, dominó, társas - gyermeknyár a könyvtárban

Újra itt a szeptember és vele az iskola is, ahol az első napok még arról szóltak, hogy a gyerekek beszámoltak a nyári élményeikről. A dombóvári Városi Könyvtár gyermekrészlege is rövid élménybeszámolóval kezdi az őszt.

A gyermekrészlegben idén nyáron is érdekes programokkal készültünk, hogy a gyerekek hasznosan tölthessék el a szabadidejüket.

Júliusban a Könyvbirodalom tagjaival Alsóheténybe kirándultunk. Kánikulában indultunk útnak a könyvtárból egészen a buszmegállóig, ahol buszra szálltunk és Alsóhetényig meg sem álltunk. Itt Kovacsik Zoltán vezetésével megnéztük az ásatásokat. A szóbeli információk mellett térképen is láthattuk, hogy milyen természeti kincsek és vár volt itt sok-sok évvel ezelőtt. Ezeket nagyon jól el tudtuk képzelni és a gyerekeknek köszönhetően még egy csatának is részesei lehettünk, mely a vár bevételével zárult. A sok gyaloglás és befogadott hasznos tudnivalók után következett a jól megérdemelt pihenés. Lehetőségünk nyílt arra, hogy betekintést nyerjünk egy állatfarm életébe. Farkas Györgyné, Éva néni szeretettel várt bennünket a fák hűsében, ahol szomjunkat sok-sok vízzel és almával csillapítottuk, finomabbnál finomabb rágcsálnivalók mellett. Éva néni eközben elmesélte nekünk, hogy miért kezdett szamarakkal foglalkozni, mit kell tudnunk ezekről az állatokról, és azt is elárulta, hogy tart nekünk egy bemutatót Matyival, a szamárral. A bemutató után emléklapot kaptak a gyerekek a házigazdától, hogy mindig eszükbe jusson, hogy meglátogatták az állatfarmot és elsajátították a hallott és látott információkat.

Bizonyítékaként annak, hogy a gyerekek még mindig nem fáradtak el, a buszmegálló melletti játszótéren folytatódott az ásatásoknál megkezdett csata és a játékokat is felfedezték. A dombóvári buszmegállóban a szülőknek tartott élménybeszámolóval zártuk a napot.

Augusztusban, az iskolakezdés előtt - szinte utolsó lehetőségként a szünidő kihasználására -vetélkedőket szerveztünk. Egy egész délelőttöt töltöttünk azzal, hogy dominóversenyre készültünk. Nem volt nehéz elsajátítani a játékszabályokat, amelyekhez még újabbakat is kitaláltak a játékban részt vevő gyerekek. Másnap már élesben ment a játék. 15 fordulón keresztül folyt a verseny. Első helyezett Virág Alíz lett, második helyen Pászti Zsolt végzett, a harmadik helyet Pászti Dóra érdemelte ki. Ők egy-egy óra ingyenes internet használatot nyertek. Emellett még választhattak a Természetbúvár és a Díszmadár magazinok közül is. A többi résztvevő sem ment el üres kézzel, mindenki fél óra ingyen internet használatot és a folyóiratokból egy-egy példányt kapott. A hét lezárásaként társasjátékpárbajon vehettek részt a gyerekek. Párokat alakítottunk és mindenki játszott mindenkivel. A következő eredmény alakult ki: első helyen végzett Labró Katalin, második lett Pászti Anita és harmadik helyen végzett Kovacsik Tímea. Minden résztvevő fél óra ingyenes internet használatot nyert, a dobogós helyen végzett gyerekek egy órát. A nagy melegre való tekintettel minden napra készültünk hűsítő szörppel és egy kis rágcsálnivalóval is.

Összességében nagyon jól telt a nyarunk. A kötelező olvasmányokon kívül más könyvekért is bejöttek az olvasni szerető gyerekek és a programjainkon is szép számmal vettek részt. A nyári szünetben 1463 tizenhat éven aluli olvasó látogatott el könyvtárunkba. Ősszel is sok érdekes programot kínálunk, melyre nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Kíváncsi a nyáron készült képekre? A lenti hivatkozásokon megtalálja őket.

Kirándulás Alsóheténybe 2011.07.14.

Gyakorlás a dominóversenyre 2011.08.23.


Társasjátékpárbaj 2011.08.26.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.