Városlista
2024. április 14, vasárnap - Tibor

Hírek

2023. December 14. 14:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: a kormány a határvédelmi költségek megtérítését kéri az Európai Uniótól

Varga Mihály: a kormány a határvédelmi költségek megtérítését kéri az Európai Uniótól

Varga Mihály a magyar határvédelmi költségek megtérítését kérte az Európai Uniótól a Johannes Hahn költségvetésért felelős biztosnak intézett levelében.

A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett levelében azt írta, az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el. A migrációs válság azonban mára olyan helyzetet eredményezett, amelyben az eredeti jogalkotói szándék nem teljesül maradéktalanul - fogalmazott.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: "miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot" - írta a pénzügyminiszter.

Magyarország a migráció felerősödésére reagálva alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és sikeresen állította meg az illegális bevándorlást. Magyarország teljesíti vállalt kötelezettségét, így jelenleg az egész Európai Uniót védi az illegális bevándorlással szemben - szögezte le Varga Mihály, hozzátéve, "Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában".

Arra is felhívta az uniós biztos figyelmét, hogy Magyarország a történelem során számtalanszor védte Európa határait. "Ma pedig egy szövetség, az Európai Unió tagjaként tesszük ugyanezt. Európa nagyvárosaiban immár naponta tapasztalhatjuk a migrációhoz kapcsolódó közbiztonsági kihívásokat. A magyar határok mentén pedig napi rutinná vált a migránsok részéről éles fegyverek alkalmazása". - fogalmazott.

A határok védelme tehát egyre fontosabbá válik, immár az EU nagyvárosainak lakói szemszögéből is. "Elvárhatónak tartjuk, hogy a közös teherviselés jegyében a megváltozott feladatok okán a források korrigálása is megtörténjen. Levelem célja, hogy ennek hiányára felhívjam Biztos Úr figyelmét. Ezen okból, továbbá az Európai Tanács 2023. február 9-i Következtetésének 23 d) és e) pontjaiban kifejtett követelmények teljesülése érdekében kérem, hogy tegye meg a bemutatott finanszírozási aránytalanságok felszámolásához szükséges lépéseket" - összegezte Varga Mihály.

Címkék: határ, varga mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében

2024. Április 13. 06:00, szombat | Belföld

MÁV: tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri fővonal felújítása

Tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri vasúti fővonal felújítása, emiatt több ütemben módosul a menetrend a következő hónapokban - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.