Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: még idén lehet új babakötvény - jön az új konvergencia-jelentés

Varga Mihály: még idén lehet új babakötvény - jön az új konvergencia-jelentés

A gazdasági tárca vezetője az ÁKK vezérigazgatójával közösen megtartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ötlet jó és hasznos, hiszen növelni kell a lakossági megtakarításokat és azok állampapírban történő lekötését.

Vannak tervek az úgynevezett babakötvény megújítására, a részleteken azonban dolgoznak. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint ezt a munkát igyekeznek felgyorsítani, remélik, hogy még az idén el tud indulni az új rendszer. A lakossági megtakarítások futamidejét növelni szeretnék, ehhez a babakötvény is hozzájárulhat - számolt be róla a privatbankar.hu.

A héten kell elküldeni Brüsszelbe az új konvergencia-jelentést, erről holnap számol majd be a minisztérium. Varga Mihály szerint a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésre komoly esély van, ebben lesz komoly szerepe a benyújtandó jelentésnek. A bankokkal folynak a tárgyalások a devizaadósok helyzetének rendezéséről, a Banszövetség tisztújítása miatt körülbelül két hét múlva kezdhetenek ebben újabb fordulóba. Az MNB hitelbővítő programjának részleteiről is tárgyalnak a pénzintézetekkel.

Varga Mihály azt mondta, még 2010 –ben két fontos célt tűztek ki, az egyik a foglalkoztatás növelése volt, a másik pedig az államadósság csökkentése. Az ország jelentős adósságállománya következében sérülékennyé vált, szükségessé vált, hogy ez kisebb legyen. Az elmúlt három év ezek jegyében telt, meg tudták állítani az államadósság növekedését, a sérülékenység növekedését. Az államadósság a GDP 79,2 százalékára csökkent 83 százalékról a miniszter szerint.

Mindebben nagy szerepe volt az Államadósság Kezelő Központnak is, amely eredményesen oldotta meg az államadósság finanszírozását. A CDS-felárunk csökkent, a hozamszint csökkent, a kamatszint mérséklődött, az államadósság finanszírozása olcsóbbá vált és többszörösen jegyezték túl dollárkötvényeinket – tette hozzá. A bizalom a miniszter szerint belföldön is magas fokú, ezt jelzi a lakossági állampapírok állományának dinamikus növekedése.

Az offshore-üggyel kapcsolatban elmondta, a magyar kormány is szeretné tudni, milyen pénzmozgások történtek az offshore-paradicsomok irtányába. Ezért Németországhoz hasonlóan Magyarország is támogatja az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Töröcskei István vezérigazgató közben azt mondta, a lakosság rájött, hogy megéri államapírt vásárolni. Ám szeretnék a befektetési horizontot hosszabbítani, hogy az ország kiszolgáltatottságát ez csökkentse, és a befektetőknek a jövőre, például a gyerekeik taníttatására vonatkozó megtakarításait is összegyűjthessék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország