Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Szeptember 16. 15:38, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Traian Basescu román államfő szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha a törvényhozói testület el is fogadja azt.

Basescu ezt hétfőn jelentette ki egy bukaresti fórumon, ahol egyebek között arról beszélt, hogy mi rombolja Románia külföldi tekintélyét. Az államfő példaként említette a kormány által a verespataki bányaberuházással kapcsolatban a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely szerinte alaptörvénybe ütközik. "Hogy legyen Romániának jó megítélése, amikor a külföldiek is ismerik Románia alkotmányát, és tudják, ez a játék úgy végződik, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a törvényt" - mondta Basescu.
Az államfő már vasárnap kifejtette, hogy nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.
A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki a tervezet. A liberális Crin Antonescu USL-társelnök ellenzi a tervezetet. Victor Ponta miniszterelnök - az USL másik társelnöke - ugyan nem foglalt állást egyértelműen, de egyre több jel utal arra, hogy egyetért a beruházási projekttel. Vasárnap például kijelentette, hogy Verespatakon nem jelenthet alternatívát az idegenforgalom és a mezőgazdaság, és az ott élőknek vagy lehetővé teszik, hogy a bányászatból éljenek meg a továbbiakban is, vagy meg kell mondani nekik, hogy költözzenek el a térségből.
A Mentsük meg Verespatakot! szervezet tizenöt napja tüntet a beruházás ellen. A zöld mozgalom szerint vasárnap Romániában 33 városban, külföldön 41 településen tüntetett több tízezer ember a ciántechnológiás bányaberuházás ellen. Ezzel párhuzamosan mintegy 30 bányász is elbarikádozta magát a tárnában Verespatakon, és a beruházás jóváhagyását követelte. Őket Ponta győzte meg vasárnap, hogy fejezzék be a föld alatti tüntetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt