Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2013. Szeptember 16. 15:38, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Traian Basescu román államfő szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha a törvényhozói testület el is fogadja azt.

Basescu ezt hétfőn jelentette ki egy bukaresti fórumon, ahol egyebek között arról beszélt, hogy mi rombolja Románia külföldi tekintélyét. Az államfő példaként említette a kormány által a verespataki bányaberuházással kapcsolatban a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely szerinte alaptörvénybe ütközik. "Hogy legyen Romániának jó megítélése, amikor a külföldiek is ismerik Románia alkotmányát, és tudják, ez a játék úgy végződik, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a törvényt" - mondta Basescu.
Az államfő már vasárnap kifejtette, hogy nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.
A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki a tervezet. A liberális Crin Antonescu USL-társelnök ellenzi a tervezetet. Victor Ponta miniszterelnök - az USL másik társelnöke - ugyan nem foglalt állást egyértelműen, de egyre több jel utal arra, hogy egyetért a beruházási projekttel. Vasárnap például kijelentette, hogy Verespatakon nem jelenthet alternatívát az idegenforgalom és a mezőgazdaság, és az ott élőknek vagy lehetővé teszik, hogy a bányászatból éljenek meg a továbbiakban is, vagy meg kell mondani nekik, hogy költözzenek el a térségből.
A Mentsük meg Verespatakot! szervezet tizenöt napja tüntet a beruházás ellen. A zöld mozgalom szerint vasárnap Romániában 33 városban, külföldön 41 településen tüntetett több tízezer ember a ciántechnológiás bányaberuházás ellen. Ezzel párhuzamosan mintegy 30 bányász is elbarikádozta magát a tárnában Verespatakon, és a beruházás jóváhagyását követelte. Őket Ponta győzte meg vasárnap, hogy fejezzék be a föld alatti tüntetést.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 09:28, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 548,8 millió, a halálos áldozatoké 6,338 millió a világon

A világon 548 825 955 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 338 515 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai alapján.

2022. Július 02. 18:08, szombat | Külföld

Felvásárolja az országban megtermelt összes búzát Szlovénia

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak

2022. Július 01. 13:03, péntek | Külföld

Átalakítják a Notre-Dame katedrális környékét

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,