Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 18:47, csütörtök | Belföld

Ambiciózus tervekkel a legfiatalabb egyetemi dékán asszony

„A legfontosabb számomra az emberközpontúság és gyakorlathoz szorosan kötődő szemlélet” - fogalmazta meg egyetemi oktatói, vezetői hitvallását Garai-Fodor Mónika -

2022. Május 26. 18:03, csütörtök | Belföld

Interneten csaltak ki pénzt a fiatalok, lebuktak

Csalás vétsége miatt emelt vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség most a két fiatal ügyében.

2022. Május 26. 17:02, csütörtök | Belföld

Májusban is rengeteg Pfizer-oltóanyag érkezett gyerekek számára

Májusban több mint 43 ezer adag Covid-19 elleni oltóanyag érkezett Magyarországra a Pfizer-BioNTech által az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett vakcinából

2022. Május 26. 16:00, csütörtök | Belföld

Folytatódhat az agy működését és betegségeit vizsgáló kutatás a pécsi egyetemen

A következő négy évben is folytatódhat a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) az a kutatómunka, amelyet az elmúlt években huszonöt kutatócsoport száz szakembere végzett az agy működését és betegségeit érintően