Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszíts el egy könyvet! – hátha elolvassák

Veszíts el egy könyvet! – hátha elolvassák

Az e-bookok, tabletek és smartphone-ok világában egyre kevesebbszer látni az emberek kezében könyvet – egyes jóslatok már a Guttenberg-galaxis végét jósolják. A Veszíts el egy könyvet! program az orosházi könyvtár kezdeményezése, amely játékos módon szeretné népszerűsíteni az olvasást. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója, Buzai Csaba szerint van jövője a nyomtatott könyvnek. A program hatéves évfordulójára pedig Nagy Könyvelhagyó Hétvégével készülnek.

A Veszíts el egy könyvet! elnevezésű játék hat évvel ezelőtt könyv felajánlások és a nemzetközi siker nyomán indult útjára Orosházán. Eleinte csak a városban, aztán egyre inkább az egész országban. “Először is kiválasztunk egy könyvet, amitől hajlandóak vagyunk megválni. Az elhagyott kötetet a veszitsel.konyvtar.hu oldalon lehet regisztrálni – ha ezt megtesszük, akkor kapunk egy elveszítési nyilatkozatot, amit bele kell ragasztani a kötetbe. Így ha valaki megtalálja, rögtön tudja majd, hogy ez egy játéknak a része. Van egyedi azonosítója is a könyvnek, amivel visszakereshető a weboldalon” – magyarázza a könyvtár igazgatója. A megtaláló elolvasás után szintén elveszítheti a művet például egy buszmegállóban - így kerültek már a határon túlra is kötetek.

Jellemzően az elhagyott könyveknek csak az egyötöde kerül elő, és eddig összesen több mint 6600 kötet indult útnak. “Amikor nem érkezik visszajelzés, akkor mi hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy valakinek a könyvespolcára került, ezért nem hagyták el újra” – bizakodik Buzai Csaba. A weboldalon kommentálni is lehet az egyes könyveket, amelyek közül a leggyakoribbak a megtalálás leírásai.

A jelenlegi adatok biztatóak, de a hirtelen megugrott regisztrációszám elsősorban a március 21-23-án esedékes Nagy Könyvelhagyó Hétvége rendezvénysorozatának tudható be. “A program célja, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor egyszerre sok könyvet hagyunk el; így felhívjuk a figyelmet egyrészt a játékra, másrészt a könyvtárakra és az olvasásra” – magyarázza a főszervező. Ezúttal egy plusz játékkal is aktivitásra buzdítanak: 50 ezer forintos könyvcsomagot nyerhet az, aki feltölt egy képet a játék Facebook-oldalára az általa elhagyott könyvről.

Az orosházi könyvtár észrevételei szerint a játékosok főleg szépirodalmat szeretnek elhagyni, ezen belül is inkább klasszikus szerzők könyveit mint Móricz, Kosztolányi vagy éppen Shakespeare. Bár a kezdeményezés komoly múltra tekint vissza, nagyon sokan nem ismerik még. “Évről évre ezen a hétvégén jelentkeznek új emberek, akik most hallottak először róla, de tetszik nekik az ötlet és bekapcsolódnak a játékba. Tavaly csak ezen a hétvégén 400 könyvet veszítettek el, legalább ekkora számot várunk az idén is” – mondja a könyvtárigazgató.

Az intézmény törekszik rá, hogy helyi szinten is megszólítsa olvasóit, aminek eredményeként már két olvasókör is létrejött a városban: “A fiataloknak az Orosházi Moly Galeri, az OMG!, az idősebb korosztálynak pedig a helyi nyugdíjas egyesülettel létrejött a Justh Zsigmond olvasókör.” A játék és a köré szerveződő közösségi élmények, rendezvények hatása az igazgató szerint a kölcsönzésben talán nem érhető tetten, de a helyben olvasók száma érezhetően nő utánuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk