Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 03. 21:50, kedd | Helyi
Forrás: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Vigyázzon félretett pénzére, értékeire! Ne váljon csalók áldozatává!

Vigyázzon félretett pénzére, értékeire! Ne váljon csalók áldozatává!

Nemrég ismét trükkös csalók bukkantak fel Somogyban. Főleg idős embereket keresnek fel a legkülönfélébb indokokkal. Régi módszernek számít, mégis sokan dőlnek be megnyerő külsejű férfiaknak, akik azzal az ürüggyel csengetnek vagy ko

Vennének ők például fát, régi bútort, eszközöket, esetleg szolgáltató munkatársának, földmérőnek adják ki magukat, és valamit kitalálnak, hogy a házba, lakásba bejussanak. Arra kérik idős áldozataikat, hogy váltsanak fel pénzt, eközben pedig kilesik, hogy hová rejtették el évek alatt összekuporgatott vagyonukat. Majd figyelmüket elterelve ellopják pénzüket.

Az egyedül élő idős emberek könnyű célpontnak számítanak, hiszen sokan örülnek, hogy valaki becsenget hozzájuk, rájuk nyitja az ajtót, elbeszélget velük, nem számolnak azzal, hogy egyesek pont ezt használják ki.

A rendőrség ezért ismételten felhívja mindenki figyelmét, hogy idegeneket - bármilyen udvariasak, megnyerő külsejűek - soha ne engedjenek be lakásukba. Mielőtt ajtót nyitnak, mindig győződjenek meg arról, ki van odakint! A szolgáltatók munkatársai házhoz senkinek nem visznek pénzt! A postás pedig nem visz hamis pénzt, így ha valaki ezzel az indokkal állít be, soha ne higgyenek neki!

A csalók módszerei az idők alatt egyre kifinomultabbak lettek, mondhatni a „kor követelményeihez” igazodnak. Így előfordulhat, hogy közösségi oldalakról szerzett információkkal próbálják megvezetni a jóhiszemű nagyszülőket. Előfordulhat, hogy azzal az indokkal érkeznek, hogy például az unoka bajba került, és pénzt kér, hogy „segíthessen”. Ilyen esetben mindig győződjenek meg róla, hogy a csalók által említett családtag valóban bajban van-e! Vegyék fel vele a kapcsolatot annak ellenére is, hogy a csaló ragaszkodik történetéhez. Fontos, hogy ezeken a portálokon ne tegyenek közzé olyan személyes információkat, melyekkel vissza lehet élni!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság számára kiemelten fontos az idős emberek védelme. Áldozattá válásuk megelőzése érdekében folyamatosan értékelik és elemzik az elkövetői módszereket, a bűncselekmények bekövetkezésének okait és körülményeit. A rendelkezésre álló információk birtokában pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idősek ne válhassanak semmilyen bűncselekmény áldozatává, valamint hogy megismertessék a szépkorúakkal azt, hogyan tudják elkerülni a bűncselekményeket, hogyan, milyen módszerekkel, eszközökkel tudják megelőzni azokat.

Amennyiben megtörténik a baj és mégis bűncselekmény áldozatává válnának, azonnal értesítsék a rendőrséget az éjjel nappal ingyenesen hívható 107-es segélyhívó számon, vagy tárcsázzák a szintén ingyenesen hívható rendőrségi idősvonalat, a 06-80/200-676-os számot!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.