Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 12. 18:34, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Viharos széllel és kiadós csapadékkal érkezik a hidegfront

Viharos széllel és kiadós csapadékkal érkezik a hidegfront

Markáns hidegfront érkezik viharos széllel, kiadós csapadékkal - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében. Viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak.

A magasabb hegyekben akár 10-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.
Azt írták, az északnyugat felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen megerősödik a szél, az Észak-Dunántúlon, elsősorban az északnyugati, nyugati megyékben és a Bakony térségében viharos, helyenként óránkénti 70-80 kilométeres széllökésekre lehet számítani (éjszaka is).

Kedden napközben tovább erősödik a légmozgás, a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten is nagy területen lehetnek viharos széllökések. Kiemelten az Alpokalján, a Bakonyban és a Balaton térségében a széllökések erőssége elérheti vagy akár meg is haladhatja az óránkénti 90 kilométerest. Kedd este némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős, néhol viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak.

A viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték azt is, hogy kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős mennyiségű csapadék. A legkésőbb (kedd délután) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezik meg a csapadék, így ott a nagyobb mennyiség inkább kedd estétől várható. Kedd éjfélig a Dunántúl nagy részén és a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 milliméternyi, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméternyi csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

A sok eső miatt Budapestre, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kitértek arra is, hogy keddre virradó éjszaka nyugat felől elkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Az esőt már hétfőn késő este a Soproni-hegységben és a Kőszegi-hegységben, kedd reggel a Bakonyban, majd kedd délután nyugat felől a Dunántúlon síkvidéken is többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Kedd estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is előfordulhat havazás.

Síkvidéken (a Dunántúlon) intenzív csapadék idején többnyire átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű. A hegyvidéki tájakon 300-400 méter felett több centiméternyi, a magasabban fekvő helyeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység, a Mecsek magasabb csúcsain 400-500 méter felett) akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban általában 2-8 Celsius-fok lesz, de a Tiszántúlon 8-11 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 3 és 7, attól keletre 7 és 14 fok között várható, de a keleti határnál még ennél kicsit melegebb is lehet. Keleten a késő délelőtti, déli óráktól már csökken a hőmérséklet - közölte a meteorológiai szolgálat.

Címkék: eső, hidegfront, szél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.