Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 15. 21:15, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Visszakerülhet hivatalába a felfüggesztett polgármester

Visszakerülhet hivatalába a felfüggesztett polgármester

Visszakerülhet hivatalába Dombóvár független polgármestere, akit december 8-án a város fideszes többségű képviselő-testülete felfüggesztett a munkavégzés alól az ellene indított fegyelmi eljárás idejére.

"Kezemben tartom a bíróság felfüggesztést megszüntető határozatát, amely szerint a kihirdetéstől azonnali hatállyal viselhetem a polgármesteri tisztségemet" - mondta a polgármester az MTI-nek. Szabó Loránd szerint a mostani döntés arról szól, nem volt semmilyen alapja annak, hogy felfüggesszék a munkavégzés alól. Ahhoz nagyon súlyos indokoknak kell lenniük, hogy egy polgármestert felfüggesszenek, ez van az ítéletben is – hangsúlyozta.

Szabó Loránd arról is szólt, hogy az ellene indított fegyelmi eljárással a bíróság döntése nem függ össze. "A fegyelmi ügynek semmilyen alapja nincsen, megakadályozni nem tudom, állok elébe, de lehet borítékolni annak a bizottságnak a döntését, amelyben csak fideszes képviselők ülnek" - tette hozzá.

Nagy Roland, a dombóvári testület Fidesz-frakciójának vezetője az MTI megkeresése nyomán arra hívta fel a figyelmet, "a bíróság nem arról a négy pontról döntött, amely alapján mi hoztuk azt a határozatot, hogy a polgármester vétkesen megszegte kötelességét. A bíróság arról döntött, hogy a felfüggesztését érvényben hagyja-e".

A frakcióvezető azt mondta, gondoltak erre a lehetőségre, mert a Dombóváron a magyar jogrendben meglehetősen furcsa helyzet állt elő. Aláhúzta, hogy ez a döntés nem befolyásolja a vizsgálóbizottság munkáját, vagy a fegyelmi eljárást, azzal a különbséggel, hogy Szabó Loránd bemehet az irodájába, végezheti a munkáját.

A frakcióvezető közlése szerint ők azért kezdeményezték a polgármester felfüggesztését az eljárás időtartamára, mert "a vizsgálóbizottság munkáját befolyásolni, helyenként akadályozni tudta volna". Megítélésük szerint a bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak, de a döntésnek a tartalmi kérdésekhez nincs köze. Elmondta azt is, hogy a bizottság harminc napot kapott a munkájára, így január 7-ére születhet meg a döntés.

Nagy Roland korábban úgy nyilatkozott, hogy a fegyelmi vizsgálat két európai uniós pályázattal, a költségvetési koncepcióval, illetve az ivóvízminőség-javító társulással kapcsolatos. A testület Fidesz-frakciója szerint a polgármester akadályozta egy, a dombóvári ivóvízminőség-javító társulással összefüggő önkormányzati határozat végrehajtását, valamint nem a jegyző által készített költségvetési koncepciót terjesztette a testület elé, és ezt a november 30-i határidő után tette meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.