Városlista
2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2011. Október 13. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszatér a szocpol: akár 2,5 millió az új lakásra

Visszatér a szocpol: akár 2,5 millió az új lakásra

Megújult formában tér vissza a szociálpolitikai támogatás, népies nevén a szocpol.

Az állam lakásvásárlási konstrukcióval – akár 2,5 millió forinttal - segítene a többgyerekes vagy gyerekvállalást tervező családoknak, feltéve, ha nincs köztartozásuk és legalább az egyik fél dolgozik. Jön a forintalapú kamattámogatás is: Orbán Viktor és Matolcsy György kedden a parlamentben ismertette az új otthonteremtési programot, ami szerintük már a válság után fejlődést alapozza meg.

Új lakást? Nem kérdés
Kérdésesnek tűnhet, hogy a válság közepén érdemes-e egyáltalán lakásvásárlási programot meghirdetni – most, mikor a devizahiteles lakástulajdonok is bajban vannak, és plusz kihívást jelent a az ilyen hitelek forint alapú törlesztése - kezdte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök aztán gyorsan meg is válaszolta ezt a kérdést: szerinte az állami támogatásra igenis szükség van, hiszen lehetőséget kell adni az otthonra (és több gyerekre) vágyó családoknak is, függetlenül a jelenlegi nehézségektől. „Némileg a diktatúra öröksége is, hogy a saját tulajdonú lakás itthon egyenértékű a szabadsággal és a biztonsággal; nem véletlen, hogy európai összevetésben Magyarországon kimagaslóan sok a saját öröklakás, és hogy a magyaroknak máig garanciát jelent a függetlenségre” –fogalmazott a kormányfő.

Orbán kiemelte, a lakásvásárlás és építés állami támogatása több szempontból hasznos lehet: új lendületet ad a mélypontra süllyedt építőiparnak, ami jelenlegi helyzetében már a hazai GDP-t is érezhetően lerontja – és lehetőséget a fiataloknak is, akik szintén lakásvásárláshoz kötik az egzisztencia megalapozását. Másrészt, az Orbán-kabinet a programmal már a válság után időszakra készül: bár a szocpol visszatérése csak fél- egy év után hozhat érezhető eredményt, a miniszterelnök szerint a válságból sem lehet ennél sokkal több hátra: 2014-re Magyarország Európa egyik leginkább versenyképes piacgazdaságát mondhatja magáénak – ígérte Orbán Viktor.

Okosabb lesz a szocpol
A kormányfő csak címszavakban ismertette az otthonteremtési programot, amit kijavítottnak, a korábbinál tisztábbnak nevezett. A részletek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre maradtak. A tárcavezető elmondta, a kormány két eszközzel is igyekszik segíteni az otthonteremtést: az első ilyen lehetőség a szociálpolitikai támogatás újbóli bevezetése, a másik pedig a forintalapú kamattámogatás lakásvásárlás esetén.

A vissza nem térítendő szocpol-támogatásra azok a családok lesznek jogosultak, ahol legalább két gyerek van, ám saját lakással nem rendelkeznek az igénylők; az egyik szülőnek legalább fél éves, bejelentett munkaviszonyt kell felmutatnia a szocpol megszerzéséhez – köztartozásuk nem lehet, az pedig számlával kell igazolnia, hogy a költségek 70 százalékát lakásvásárlásra fordította. „Újdonság az is, hogy a szocpolrendszer már nem különbözteti meg a nevelt és saját gyerekeket a támogatás terén” –jegyezte meg Matolcsy, aki kategóriákra bontva ismertette az igényelhető összegek nagyságát:

A két gyermekes családok eszerint 800 ezer és 1,3 millió forint; a háromgyermekesek 1,2 millió és 2 millió; a négy vagy ennél többgyerekes családok pedig 1,6 millió és 2,5 millió forint közötti támogatásban részesülnek.

A keret megítélésében számít majd az is, hogy a jelentkezők mekkora alapterületű, hány szobás lakást vásárolnának és hogy az ingatlan energetikai szempontból mennyire gazdaságos – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy szerint jövőre 4 ezer család lakhatási gondjai oldódnának meg így, mintegy 5 milliárd forintos állami ráfordítással.

Forintban gondolkodnak
A kormány kamattámogatással is próbálja serkenteni a lakásvásárlást: forintalapú konstrukciójuk új lakás vételére, építésére, illetve a régi otthon korszerűsítésére is kiterjed – de lehet támogatást igényelni akkor is, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözne. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, ez a részprogram függ az EU jóváhagyásától is, ellentétben a szocpollal, ami a kormányhatározat kihirdetése után már visszatér. Ha az Unió zöld utat ad, akkor jövőre 3-5 ezer család részesülhet mintegy 1,3 milliárd forintos kamattámogatásban; „korábban százmilliárdokat költöttek hasonló célokra eredménytelenül, ám a kiskapuk megszüntetésével gazdaságosabbá és hatékonyabbá tudjuk tenni ezt a rendszert is”, mondta a tárcavezető. Matolcsy egyúttal arra is rámutatott, idén mindössze 13 ezer új lakást adtak át, szemben az első otthonteremtési program évében 40 ezer lakóingatlanával.

Matolcsy újságírói kérdésre azt közölte, a kamatteremtési program esetenként 30-40 százalékos támogatást is jelenthet az igénylő számára, alapja pedig egy 1, illetve 5 éves állampapír lesz.

Koncz Tamás
OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:16, hétfő | Belföld

Meghalt két ember egy balesetben az 54-es főúton Bócsánál

Két ember meghalt, miután egy busz és egy autó összeütközött az 54-es főúton Bócsa külterületén - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.hu oldalon.

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.

2024. Május 27. 10:47, hétfő | Belföld

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról