Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Május 24. 11:42, szombat | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Washingtoni tanulmányutat nyert Orbán László, a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola pedagógusa

Washingtoni tanulmányutat nyert Orbán László, a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola pedagógusa

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége felhívást tett közzé holokauszt témában pedagógusok részére az Egyesült Államokban ötnapos tanulmányútra.

Az angol nyelven megírt pályázatban a jelentkezőknek rögzíteniük kellett a holokauszt oktatása során eddig végzett tevékenységüket.

Orbán László 2010-ben, közvetlenül a DIZMA (Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság Egyesület) megalakulásakor csatlakozott a Társasághoz, mely néhány dombóvári polgár által alapított civil szervezet. Az alapító okiratban megfogalmazott célkitűzésekhez kapcsolódóan több kulturális eseményt szerveztek Dombóváron, illetve a környező településeken. Ehhez kapcsolódóan vett részt segítőként vagy szervezőként több, a holokauszt témáját is érintő városi, illetve országos rendezvényben.

Ezek közül néhány:
• Auschwitz Album kiállítás, mely azokat a fotókat mutatta be, melyek a Magyarországról elhurcolt állampolgárok haláltáborba érkezését dokumentálják.
• „Vízum az életért” kiállítás, melyet 2012 májusában Raoul Wallenberg, svéd diplomata emlékének állítottak, aki Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete nyitotta meg a kiállítást egybekötve dombóvári látogatásával.
• „Egyre közelebb…” vetélkedő: az országos tanulmányi versenyt középiskolás diákok számára hirdették meg az egykori és jelenlegi Izrael történelme, kultúrája, földrajza témakörben. A megadott nyomtatott és online magyar kiadványok mellett a jelentkező diákoknak önállóan kellett forrást találniuk a megmérettetéshez.
Az országból 144 iskola csapata jelentkezett a háromfordulós versenyre. Az első forduló internetes tudásfelméréssel kezdődött, és területenként a 10 legjobban szereplő csapat jutott be a középdöntőbe. Az ország nyolc településén megrendezett területi középdöntő nyertesei képviseltethették magukat a Százhalombattán megrendezett országos döntőn, melyet az Izrael állam budapesti nagykövet-helyettese által vezetett zsűri értékelt. A nyertes csapat iskolája pénzjutalmat kapott, míg a csapat tagjai és a felkészítő tanár egy izraeli tanulmányúttal lett gazdagabb.

A verseny során Orbán László Vajdics Hajnalka tanárnővel és Rostás Zoltán úrral, a DIZMA elnökével társszervezőként vett részt a feladatok elkészítésében, a verseny megszervezésében és koordinálásában.

Az írásbeli pályázatok elbírálása után személyes interjúra hívták a legsikeresebb pályázati dokumentumok benyújtóit. Az ezen jól szereplő tanárok közül választották ki azt a két szerencsés személyt, akik nyáron részt vehetnek a washingtoni ötnapos továbbképzésen.

A Belvárosi Általános Iskola tantestülete nagyon büszke Orbán Lászlóra, hogy Magyarországról ő utazhat az Egyesült Államok fővárosába. Hazaérkezése után képes beszámolóval jelentkezünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.