Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Június 01. 13:43, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Zoellick: Európa közel jár "a tűzjelző megszólaltatásához"

Zoellick: Európa közel jár

Most már közel lehet a pillanat, amikor az euróövezeti vezetőknek "be kell törniük a tűzriasztót védő üveget", és jól teszik, ha elolvassák a tűz esetére kidolgozott útmutatót, mivel a görögországi fejlemények nyomán piaci pánik söpörhet végig Spanyolországon, Olaszországon és az euróövezet egészén, veszélyzónává változtatva Európát - írta pénteken megjelent cikkében a Világbank elnöke.

Robert Zoellick a Financial Timesban közölt írásában annak a véleményének adott hangot, hogy 2012 nyara "kísértetiesen hasonlít 2008-ra", csak ezúttal nem a jelzáloghitelek, hanem az euróövezeti szuverén adósság számít kockázatos befektetésnek.
Ha Görögország elhagyja az euróövezetet, annak járványos hatásait lehetetlen megjósolni, ugyanúgy, ahogy a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlásának is voltak nem várt következményei.
Az euróövezeti vezetőknek ezért készen kell állniuk, mert nem lesz idő pénzügyminiszteri értekezletekre, amelyeken majd áttekintik a kilátásokat. Ha ugyanis a pánik eluralja a piacokat, a befektetők biztonságos eszközökbe menekülnek, és e folyamat közben újabb tüzek gyúlnak - fogalmaz pénteki írásában a Világbank vezetője.
Zoellick szerint a valutauniós döntéshozóknak elsősorban a vállalati szektor likviditási kockázatait kell figyelniük, és ha a bankok újabb vészhelyzeti pénzügyi segítségben részesülnek, akkor rá kell szorítani a bankok vezetését az ügyfelek hitelellátásának folytatására.
A Világbank elnöke azt is javasolja, hogy az euróövezeti vezetők az elővigyázatossági lépések keretében már most juttassanak tőkét a bankoknak az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) válságkezelő forrásaiból, és állapodjanak meg egy középtávú finanszírozási biztosíték létrehozásáról olyan országok számára, mint Spanyolország.
Ez a biztosíték származhat szintén az ESM-ből, vagy akár "közös euróövezeti kötvények részleges alkalmazásából" - áll Zoellick cikkében.
Egy másik vezető gazdasági szakember ugyancsak pénteken elhangzott nyilatkozatában gyakorlatilag biztosra vette Görögország euróövezeti tagságának megszűnését, akár rövid időn belül is. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász a BBC televízió HardTalk című, pénteken sugárzott politikai interjúműsorában kijelentette: Görögországnak "el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni".
Krugman szerint Görögország euróövezeti távozásának "nincs alternatívája". Arra a kérdésre, hogy szerinte ez mikor történhet meg, azt mondta, hogy "akár pár héten belül", ha a következő görög választásokon a megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt végez az első helyen.
Krugman szerint lehetséges a görög eurótagság megszűnése akkor is, ha az euróövezeti jegybank (EKB) "egy bizonyos ponton úgy dönt", hogy nem ad több euróhitelt a görög bankoknak "a folyamatos betétesi bankroham finanszírozására".

Címkék: euró, euróövezet, európa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén