Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 14. 07:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában még tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kiugróan sok, csaknem 13,3 ezer új beteget jegyeztek fel - ami tavaly december közepe óta az eddigi legnagyobb napi növekmény -

, és ismét nagyon sokan, több mint 240-en haltak bele egy nap alatt a betegségbe.

Velük együtt az eddigi halálos áldozatok száma meghaladta a 28 ezret, és kórházba is rendkívül sokan kerültek.

Az utóbbi napokban rohamosan nőtt Ukrajnában a napi fertőzöttszám. Egy nappal korábban, péntekre is már csaknem 13 ezer új betegről adtak számot, míg csütörtökre mintegy kilencezer, azt megelőzően pedig még kevesebb mint 6400 volt a napi növekmény.

A szombaton közölt adatok alapján az elmúlt napban 13 276 új esettel 1 451 744-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 243-mal 28 158-ra. Eddig 1 219 773-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint nyolcezerrel 203 813-ra nőtt.

Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 4897 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző két napban is számuk négyezer körüli volt, azelőtt viszont még napi kétezer alatt.

A legtöbb új beteget, 1049-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 146 ezret, az elhunytaké 24-gyel 2881-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy péntek esti tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajna "meglehetősen nehéz időszakba" lépett a koronavírus brit mutációjának megjelenése miatt, amely sokkal veszélyesebb az eredeti vírustörzsnél. Szavai szerint ez a mutáció fertőzőbb, több fiatal betegszik meg tőle, ráadásul megtámadja a központi idegrendszert, a májat és a veséket, azaz - mint fogalmazott - "teljesen más a klinikai kép".

A tárcavezető emellett kérte a helyi vezetőket, ne várjanak arra, amíg a kormány hivatalosan a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" kategóriába sorolja a régiójukat, hanem maguktól szigorítsanak a korlátozásokon. Emlékeztetett, hogy eddig három nyugati régió, Kárpátalja, Csernyivci és Ivano-Frankivszk kapott "vörös" besorolást, de ajánlja Lviv megyének is, hogy hasonló szigorításokat vezessen már most be.

A "vörös" besorolású megyékben súlyosan telítettek a kórházak. Sztepanov példaként hozta, hogy Ivano-Frankivszk megyében az orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágyak 68 százaléka foglalt. Szombaton orvosok és önkéntesek a dél-ukrajnai Odessza városából is arról számoltak be, hogy már nincs szabad hely a kórházak intenzív osztályain, és sürgették a korlátozások szigorítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése