Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 24. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: manna.hu

A cigánykirály már csak a lopás miatt aggódik

A cigánykirály már csak a lopás miatt aggódik

Florin Cioabă önjelölt ex-király két fia apjuk temetésén | Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Daniel Cioabă, a Keresztény Romaközpont elnöke párizsi látogatása után azt nyilatkozta, hogy kartonbarakkokban lakó cigányokat látott a francia fővárosban, és állítja, a kéregetés már a múlté, de körülbelül száz személynek vannak gondjai a lopással.

A román cigánykirály múlt héten tett látogatást Párizsban, ahol több helyi hivatalnokkal és a rendőrség képviselőivel egyeztetett, majd meglátogatta a francia fővárosban lakó romákat.

„Láttam olyan romákat, akiket még nem integráltak.

Kartonbarakkokban laknak, de láttam olyanokat is, akik már majdnem beilleszkedtek. 3-4 csillagos konténerekben laknak” – fogalmazott Cioabă.

Hozzátette: Párizsban már a múlté a kéregetés.

„Amit Párizsban láttam, az nem egyezik meg azzal, amit itthon mondanak. Nincsenek már kéregető cigányok Franciaországban. A probléma a lopással van… Az igaz, hogy vannak ilyen emberek. Nagyon kevesen, körülbelül százan. Miattuk nem kellene szenvedjen a többi 18 ezer, aki Párizsban él” – nyilatkozta a romakirály.

Elmondta: a romák kolóniákban laknak, és általában ócskavas eladásából élnek, de nagyon sokan közülük sofőrként, villanyszerelőként dolgoznak. Igaz, kevesebbet keresnek, mint a franciák, akik ugyanazt végzik.

Szerinte a franciák romáktól való tartózkodása azért van, mert félnek attól, hogy

a romák elveszik a munkahelyeiket.

„Félnek, hogy a romák azért mentek oda, hogy dolgozzanak. A cigányok két eurós órabérért is dolgoznak, nem úgy, mint a franciák, akik hat-nyolc eurót kapnak óránként. Egy sofőr körülbelül 1 300 eurót keres, kevesebbet, mint egy francia” – jelentette ki Cioabă.

A romakirály a francia belügyminisztérium képviselőivel is egyeztetett, és azt kérte tőlük, hogy a problémás romákat vonják felelősségre, és vállalják tetteikért a következményeket.

Cioabă megjegyezte, hogy nem találkozott Bertrand Delanoe párizsi polgármesterrel, de ígéretet tett, hogy 2014-ben 30 napot fog majd a francia fővárosban tartózkodni, és akkor találkozik majd az elöljáróval, valamint más hivatalosságokkal, civil szervezetekkel, hogy megoldást találjanak az ott élő romák problémáira.

A Keresztény Romaközpont elnöke november 12-én jelentette be, hogy Párizsba utazik, és ott találkozik majd a főpolgármesterrel, hogy az ott élő 10 ezer roma integrálásáról tárgyaljanak, ezzel támogatva Románia schengeni csatlakozását.

A múlt heti találkozón Mehedinți, Dolj, Gorj és Szeben megye roma vezetői is részt vettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése