Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Szeptember 27. 11:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Boó Imre

A Daloskönyv bemutatója Dombóváron

A Daloskönyv bemutatója Dombóváron

A Természetőr Bázis bemutatóterme zsúfolásig megtelt dombóvári és környékbeli vadásszal, hogy megtiszteljék a szerzőt Nagy Imre vadászt, ny. közgazdászt könyvbemutatója alkalmából.

Nem is tudtak volna a szervezők szebb és jobb helyszínt választani, ugyanis öt éve avattuk fel a Vadászpanteont ugyanebben a teremben.
Bán Béla vállalkozó, dombóvári vadász, a rendezvény fő szervezője köszöntötte a megjelenteket és Nagy Imre vadásztársat.
Békés Sándor vadász, szakmérnök, címzetes docens mutatta be a Retró- kötetet: „Száz piros rózsa több száz régi nóta egy csokorba kötve” címmel. A kiadvány bevezetőjéből és a méltató Békés Sándortól idéznék:

„A közös éneklés, a nótázás a legősibb örömforrások egyike. Valamikor nem is olyan régen, nem múlt el családi, baráti összejövetel énekszó nélkül. Valaki belekezdett, a többiek csatlakoztak hozzá, követték. Mindenkinek megvolt a maga nótája, szép sorjában sorra is került valamennyi. És ahogy szólt a nóta, úgy kerültek egymáshoz egyre közelebb az emberek.
A vadászok különösen sokat daloltak, mulattak együtt, hisz a vadászsikereknek, a méltó módon elejtett és birtokba vett vadnak kijárt az ünneplés, a végtisztesség. Sajnos manapság egyre ritkább a közös nótázás.”
Nagy Imre bácsi ebben a tekintetben gazdag ember. 87 éves korában is mindenre jut ideje, így a nótázásra is. A vadászat is több számára, mint egyszerű vadűzés. Fontos számára a vadvédelem, a szelektív állománykezelés és a természetvédelem is.
S végül Békés Sanyi bácsi idézett az általa írt bevezetőből:
„Nótaszeretetét és nótakincsét édesanyjától, Hegedűs Margittól és dédapjától, Hegedűs Sándortól örökölte, aki 1848-ban született és Rózsa Sándort is személyesen ismerte. A nóta olyan, mint az időpapszula. A tovatűnt múlt, a történelem és őseink hagyatékának és emlékének őrzője. Szeressük hát a nótát, a dalolást, az együttlétet!”

A rendezvényen Borsós István tárogatón játszott. Népdalokat, katonadalokat, indulókat és régi- régi nótákat adott elő a népes közönségnek.
Kocsner Antal a Vadászkamara Tolna megyei elnöke többek között elmondta, hogy sok évtizedes barátság köti őket össze. A megyei elnökségben sok- sok évig dolgoztak együtt, már a 70-es évektől kezdődően. Ma már kevés olyan rendezvény van, amely énekléssel, nótázással záródik. Dombóvár és környéke mindig az élvonalban járt a vadgazdálkodás területén. Zárásként jó egészséget és sok-sok vadászsikert kívánt Imre bácsinak.
Nagy Imre a könyv szerzője is köszöntötte a vendégeket. Ezekből a dalokból, nótákból az adott társadalom gondolat- és érzelemvilága tárul elénk - mondta. „E kincstár mentése volt a célom a következő nemzedékek számára. A nótában jelen van az öröm, a bánat, a fájdalom és vigalom. A véres csaták kimenetelét is befolyásolták a katonadalok. A lakodalmak, pinceszerek, búcsúk, a névnapok nem múlhattak el éneklés, nótázás nélkül. A dalok erőt adnak a további munka folytatásához, egységbe kovácsolnak bennünket.”

Végül megköszönte Bán Béla szervezőnek és Borsós Zsófiának, Borsós Istvánnak, Békés Sándornak, hogy a daloskönyv megjelenhetett.
A csodálatos este Borsós Istvánnak és a tárogatónak köszönhetően énekléssel, nótázással, illetve borozgatással zárult.

Bodó Imre helytörténész

Címkék: vadászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.