Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával.

Erről egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Toshiki Tajima, a University of California professzora, a TAE Technologies vállalat tudományos vezetője és Thierry Massard professzor, a francia Nukleáris Energia Bizottság tanácsadója kedden, Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy a nukleáris energia nélkülözhetetlen eleme a költséghatékony és környezetbarát energiamix kialakításának.

Palkovics László kiemelte: Magyarország érdeke, hogy az energia előállítása mellett hatékony megoldást találjon a keletkező nukleáris hulladék kezelésére is. A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont alkalmas arra, hogy ott új módszert dolgozzanak ki az atomerőművek radioaktív hulladékainak lebontásához, hogy ne több ezer évig, csupán annak töredékéig maradjanak velünk.

A francia-amerikai-magyar együttműködésben tervezett projekt jelentősen csökkentheti a végleges elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségét, ezzel elősegítheti a geológiai tárolók gazdaságosabb kihasználását, és a felezési idő csökkentésén keresztül tovább növelheti a tárolás biztonságát - írja közleményében a tárca.

A magyar kormány a Szegedi Tudományegyetem által koordinált nemzeti kutatási programot 3,6 milliárd forinttal támogatja.

Címkék: atom, hulladék, nukleáris

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.