Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 13. 14:34, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tévé és az autó növeli a szívinfarktus kockázatát

A tévé és az autó növeli a szívinfarktus kockázatát

A televízió- és autótulajdonosoknál nagyobb eséllyel fordul elő szívinfarktus.

Egy új, 52 országra kiterjedő tanulmány 29 ezer embert vizsgálva megállapította, ennek fő oka a vezetés és a tévénézés okozta mozgásszegény életmód.

A mozgás és a szív-érrendszeri megbetegedések között már számtalanszor megállapították az összefüggést. Az új tanulmány azonban azt is megfigyelte, hogy a könnyű vagy közepes fizikai aktivitással járó munkát végzők, és a szabadidejükben bármilyen mozgásformát gyakorlók esetében jóval alacsonyabb a szívinfarktus kockázata, függetlenül az illető nemétől, életkorától, társadalmi és gazdasági helyzetétől – írja a CBS News.

A kutatás ezzel szemben azt is megállapította, hogy a kemény fizikai munka sem nyújt védelmet az infarktus ellen. A mozgásszegény életmódhoz hozzájáruló autó és televízió pedig önmagában is komoly rizikófaktornak minősül. A vizsgálat kimutatta, hogy mind a televízió, mind pedig az autóval rendelkezők esetében 27 százalékkal magasabb volt az infarktus kockázata azokhoz képest, akik sem autóval, sem pedig tévével nem rendelkeztek.

Ezzel szemben a könnyű vagy közepesen nehéz fizikai megterheléssel járó szakmában dolgozóknál az ülő munkát végzőkhöz képest 11-22 százalékkal volt alacsonyabb a szívinfarktus kockázata.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.