Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 21. 23:56, péntek | Helyi
Forrás: Somogy TV, Híradó

A tömbösödés útján a kaposvári kórház

A tömbösödés útján a kaposvári kórház

Helikopter-leszálló, új eszközök és látványos infrastrukturális átalakulás - ez jellemzi ma a Kaposi Mór Oktató Kórházat. Az intézmény újabb mérföldkőhöz érkezett október 20-án.

Átadták a tömbkórházi, úgynevezett Pólus projekt első ütemét és a sürgősségi fejlesztéseket. A munka azonban nem áll meg, decemberig a gigaberuházás többi szakasza is elkészül.

Januárban az alapkőletételnél nagyon közelinek tűnt az őszi átadás. A terv azonban mára valósággá vált. A D-épület átadásával elkészült ugyanis a Pólus projekt első, 5000 négyzetméteres üteme mintegy 4,5 milliárd forintból.

Dr. Moizs Mariann, stratégiai igazgató, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- Itt egy 20 ágyas nefrológiai osztály, vesebeteg osztály kerül elhelyezésre, izotóp labor, központi laboratórium, a nagyon magas színvonalú intézeti gyógyszertárunk és helyt adunk az országban egyedülálló módon az országos vérellátónak.

Öt éve született meg a kórház tömbösítésének gondolata. Többször is hullámvölgyek nehezítették a munkát - mondta Gelencsér Attila. A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: azzal, hogy most a megye kezéből átkerül az államhoz a létesítmény, csak pozitív lehet a változás.

Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Én nagyon egyszerűen, nagyobb biztonságot gondolok, várok és remélek ettől az átalakítástól, mert a legerősebb minden országban a kormány, maga az állam, mindenki más csak utána következhet. Én azt gondolom, hogy büszkén adjuk át egy átlátható, egy világos, átalakított kórházat. Ahol mondjuk úgy, csodájára járnak az országból a sürgősségi osztálynak, csodájára járnak a helikopter leszállónak és a most bővülő építményhálózatnak.

Az államnak csak az lesz a dolga, hogy még hatékonyabban és még nagyobb biztonsággal működtesse a kórházat, amely a vidéki intézmények tekintetében is kimagaslik - mondta Repa Imre igazgató.

Dr. Repa Imre, igazgató, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- Mindig visszatérő kérdés, hogy miért éppen Kaposvár? Kaposvár szakmailag nagyon-nagyon egyben van.

Ezt pedig a számadatok is tükrözik - tette hozzá az intézményvezető. A kórház 39 klinikai osztályára ugyanis 800 aktív és 450 krónikus ágy jut, 50 szakma van jelen közel 400 orvossal. 400 ezres populáció ellátását biztosítják, ez a szám azonban a nyári időszakban a balatoni turizmus miatt a háromszorosára is nő. A 12,4 milliárdos tömbösítéssel most minden egy helyre, a legkorszerűbb körülmények közé került. Emellett az intézmény a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet - ezt már Szócska Miklós államtitkár mondta az épület-átadón.

Dr. Szócska Miklós, egyészségügyért felelős államtitkár:
- Ez egy olyan követendő példa, ami régóta hiányzott a magyar egészségügyből, hogy a fekvőbeteg intézmények, amelyek a legitim fekvőbeteg intézmények a megyében, a városban, viszonylag korlátozott módon vettek részt a prevencióban. Úgy gondolom, hogy igen, több olyan eleme van a somogyi fejlesztésnek, amire oda kell figyelnünk és általánossá kell tennünk. A térségi integrációnak az lesz a szerepe, hogy a jó gyakorlatokat általánossá próbáljuk tenni.

A diagnosztikai épület mellett mintegy 500 milló forintos beruházásból a sürgősségi ellátás is fejlődött. Eddig csupán Kaposvár határában tudott leszállni a mentőhelikopter, az új beruházással azonban ez is megváltozik. A legnagyobb szakmai előlepését ez a leszállópálya nyújtja - vélik a kórház szakemberei. 170 milliós összegből korszerűsödött a sürgősségi építészeti része, jórészt ezzel a helikopteres beruházással. Az átalakítással megszűnik a korábbi zsúfoltság is - ígérik. A szakmai munka is csak javul, hiszen 240 millió forintból új eszközök is érkeztek a projekt keretében. A feltételek tehát adottak, feladat viszont még akad az egészségügy terén - emelte ki Heintz Tamás országgyűlési képviselő.

Dr. Heintz Tamás, országgyűlési képviselő, Fidesz:
- A jövő és a nagyon közeli jövő sürgető feladata pedig az, hogy mindezt élettel, egyre inkább megfizetett és elismert orvosokkal, ápolónőkkel, takarítónőkkel tudjuk megtölteni, akik valóban tudni fogják újra szolgálni hivatásszerűen az embereket, mindenkit. És nem azzal kell törődniük, hogy a mindennapi betevő falatot megkeressék. Ez mindenképpen a legfontosabb politikai feladata a jövőnek.

A Pólus kórházi átalakítás még folytatódik, a többi épületrészt várhatóan decemberben adják át, így válik teljessé a Kaposi Mór Oktató Kórház tömbösítése.

Címkék: kórház, Kaposvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.