Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2012. Február 04. 14:54, szombat | Belföld
Forrás: Betegszoba.hu

Az X generáció és az influenza

Az X generáció és az influenza

A Michigan Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan viselkedtek az úgynevezett X generáció tagjai a 2009-2010-es sertésinfluenza idején, miként viszonyultak a járványhoz, és mennyire álltak felelősen a kérdéshez.

A kutatás adatait nagyjából 3 000 fiataltól gyűjtötték be a H1N1 vírus megjelenése idején, ami a vizsgált korosztály életében az első igazán komoly járvány volt. A szakemberek azt szerették volna kideríteni, mennyire foglalkoztatta a 36-39 éves korosztályt (Amerikában őket hívják X-generációnak) a vírus maga, illetve tettek-e bármit a maguk és családjuk védelme érdekében.

Jon D. Miller, a tanulmány szerzője, munkatársaival most körülbelül 4 000 1961 és 1981 között született felnőttnek vette górcső alá a járványokhoz való hozzáállását, melyekből számos hasznos következtetést szűrtek le a jövőre nézve. Megfigyelték, hogy a kisgyerekesek nagyobb valószínűséggel követik nyomon az influenzával kapcsolatos híreket, így a sertésinfluenza idején is tájékozottabbak voltak. Az is kiderült, hogy a legtöbb információt barátoktól, munkatársaktól, családtagoktól szerzik be, csak ezután következnek a hírközlő csatornákon át begyűjtött adatok.

Ugyanakkor a felmérés szerint az influenzajárvánnyal kapcsolatos legmegbízhatóbb forrásnak az orvosokat, nővéreket, gyógyszerészeket tartották, míg legkevésbé a YouTube-on fellelhető videókban, a gyógyszercégek reklámjaiban és a Wikipedia cikkeiben bíztak meg.Miller azért tartja nagy jelentőségűnek ezt a felmérést, mert véleménye szerint, a jövőben ennek a generációnak még számos krízishelyzettel - akár egészségügyi, akár környezeti veszélyekkel - kell majd szembenézniük, ahol igen fontos lesz, ki hogyan kezeli a helyzetet, és mit tud kezdeni a rá váró kihívásokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:43, hétfő | Belföld

Bravúros légimentést hajtottak végre a magyar mentősök - Videóval

Tegnap délután egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott az a 25 év körüli férfi, aki beleragadt a jéghideg iszapba. A mentősök helikopterrel mentették ki a szorult helyzetből, súlyos fagyási sérülésekkel került kórházba.

2023. Január 30. 11:41, hétfő | Belföld

Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

2023. Január 30. 11:36, hétfő | Belföld

Több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.

2023. Január 30. 11:35, hétfő | Belföld

Két ember meghalt lakástűzben Győrben

Két ember meghalt hétfő hajnalban egy kigyulladt győri lakásban - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.