Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 27. 08:19, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófvédelmi Igazgatóság

Baleset Dombóvár központjában

Baleset Dombóvár központjában

Szerencsére csak egy baleset-megelőzési bemutató részeként történt baleset május 26-án kora délután Dombóváron a Dombó Pál utca és a Szent István tér kereszteződésében.

A bemutatóval az volt a résztvevő szervezetek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a tudatmódosító szerek használatának veszélyeire, illetve ezen szerek hatása alatt bekövetkező cselekedetek, balesetek következményeire, arra, hogy egy rossz döntés akár az életükbe is kerülhet.

A gyakorlat során egy diszkóbalesetet szimuláltak azok a szervezetek, akik éles helyzetben is együttműködnek a kárfelszámolás során. A bemutató résztvevői így betekintést kaphattak abba a munkába is, amelyet a tűzoltók, a rendőrség, a mentősök a balesetek helyszínén végeznek.

A rendezvény másik célja hangsúlyozni a stroke-nak, mint hirtelen fellépő állapotnak a jelentőségét. Ennek érdekében a városi művelődési házban dr. Tusa Csaba, dr. Szigeti József és dr. Varga Csaba beszélgetett a betegség megelőzési lehetőségeiről, tüneteiről, felismeréséről, és az időben történő kezelésének fontosságáról.

A képzelt balesti szituáció szerint az egyik autó sofőrje autóvezetés közben stroke-ot kapott, ezért megállt a forgalmi sávban, a felesége kisegítette az autóból, a járműtől távolabb leültette, majd mentőt hívott hozzá. Mindeközben a diszkóból útnak indult, tudatmódosító szerek hatása alatt álló fiatalok a forgalmi sáv közepén álló autóba rohantak, és közben egy motorost is elsodortak. A balesetben négyen sérültek meg súlyosan, hármat a tűzoltóknak kellett kivágniuk a roncsokból. A diszkóból elinduló fiatalok egyikén azonban már nem lehetett segíteni, ő a helyszínen életét vesztette.

A szimuláció narrátora dr. Varga Csaba sürgősségi szakorvos volt, aki amellett, hogy a kárfelszámolás menetét ismertette, felhívta a jelen lévő fiatalok figyelmét a tudatmódosító szerek veszélyeire. Dr. Varga Csaba elmondta, hogy ezeknek a szereknek a veszélye leginkább abban rejlik, hogy nem ismerjük az összetevőiket, és hogy azok együttesen milyen hatással vannak a szervezetünkre. Annyi azonban bizonyos, hogy a reakcióidőt csökkentik és a józan ítélőképességünket is negatívan befolyásolják.

A bemutató végén a balesetben elhunyt fiatal lányt a temetkezési vállalat furgonja elszállította a helyszínről, közben a hangszórókból az utolsó szavai szóltak: „ne higgyétek, hogy ti kivételek vagytok”.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.