Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2016. Június 26. 05:07, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Brexit - a britek döntése kérdéseket vet fel az egész világ számára

Brexit - a britek döntése kérdéseket vet fel az egész világ számára

A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről az egész világ számára kérdéseket vet fel Francois Hollande szerint. A francia elnök hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britannia kiválását szabályszerűen kell lebonyolítani.

A Brexit "természetesen nem jár következményekkel Nagy-Britanniának az ENSZ-ben betöltött szerepére" - mondta szombaton a köztársasági elnök, miután hivatalában fogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt. "De tény, hogy az egész világ azt kérdezi, mi fog most történni?" - tette hozzá Francois Hollande.

A francia elnök megismételte, hogy "nagyon sajnálja a brit választást", de "tiszteletben tartja, mert ez a demokrácia". Azt is megerősítette, hogy a Brexit "minden következményét le kell vonni".

"Az Európai Unió keretein belül most meg kell szerveznünk a kiválást, de azt rendben, és azon szabályok szerint kell lebonyolítani, amelyeket előírnak a szerződések" - hangsúlyozta.

David Cameron brit miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy a helyét októberben átvevő utódára hagyja, hogy elindítsa a kilépés várhatóan kétéves folyamatát. A miniszterelnöki poszt várományosának tekintett Boris Johnson pedig úgy vélte, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az EU-ból.

Ezzel szemben a francia diplomácia azt hangoztatja, hogy más uniós országokkal, köztük Németországgal együtt, határozott álláspontot képvisel Nagy-Britanniával szemben, és szeretné elkerülni, hogy a britek bizonyos uniós előnyök megtartása érdekében elhúzzák a kilépési tárgyalásokat. Elemzők szerint Párizs a dominóhatás elkerülése, illetve az euroszkeptikusok lelkesedésének lehűtése érdekében is a gyors kiválást szorgalmazza.

A francia elnök kiemelte, hogy a Brexit ellenére Franciaország "fenn kívánja tartani kapcsolatait Nagy-Britanniával" gazdasági téren, a migráns- és a menekültválságot, valamint a védelmi kérdéseket illetően.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Francois Hollande pénteken folyamatosan egyeztetett Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság vezetőjével, szombat délelőtt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel beszélt telefonon, este pedig Matteo Renzi olasz miniszterelnököt várja hivatalába egy informális vacsorára.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.

2022. Június 29. 14:01, szerda | Külföld

Enyhítette a beutazásra vonatkozó szabályokat Kína

Kína enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra vonatkozóan bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot

2022. Június 29. 09:02, szerda | Külföld

Durván megrövidítették Putyint, nem ismert félelmet az orosz üzletember

Húszévi fegyházra ítélte Dmitrij Mihalcsenkót, a Forum holding volt vezérigazgatóját kedden a második nyugati kerületi katonai bíróság