Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. November 25. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Cameron az EU-bevándorlók szociális ellátásának korlátozására készül

Cameron az EU-bevándorlók szociális ellátásának korlátozására készül

Az EU-társállamokból érkező letelepülők szociális juttatásainak szigorítását készül bejelenteni hamarosan David Cameron brit miniszterelnök, dacolva Brüsszel ellenkezésével - írta kormányforrásokat idézve a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a kormányfő asztalán fekvő, komoly megfontolás tárgyává tett lehetőségek között szerepel, hogy a külföldi EU-polgároknak egy teljes évnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodást kell igazolniuk, mielőtt igénybe vehetnék a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait.
A lap kormányzati forrásai szerint a terv elfogadása esetén az EU szinte bizonyosan bíróság elé citálja Londont, mivel az Európai Bizottság tiltja a hazai és külföldi EU-állampolgárok közötti diszkriminációt. Cameronnak ugyanakkor bátorítást ad, hogy számos más nyugati EU-tagállam - köztük Németország, Spanyolország és Dánia is - osztja a bevándorlással kapcsolatos brit aggályokat.
A kormányfőt e kérdésben támogatja Boris Johnson, London befolyásos konzervatív párti polgármestere is. Johnson a The Sunday Times idézete szerint "őrültségnek" nevezte a bevándorlás jelenlegi uniós szabályozását, amely miatt a brit kormány "teljesen tehetetlen" az esetenként "semmiféle munkavégzési hajlandóságot nem mutató" EU-bevándorlókkal szemben.
A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójában eközben folytatódik annak a kezdeményezésnek az aláírásgyűjtése, amelynek célja a román és a bolgár munkavállalók nagy-britanniai letelepedésére vonatkozó, január 1-jén lejáró átmeneti korlátozások meghosszabbítása még további öt évvel.
A módosító indítványt, amely 2018 decemberének végéig javasolja kiterjeszteni a románokra és a bolgárokra vonatkozó korlátozásokat, a tory frakció több mint tíz százaléka aláírta.
Nagy-Britanniában - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.
A minap még az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter is "látványos hibának" minősítette, hogy a Labour vezette korabeli brit kormány az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedte Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit a 2004-es EU-bővítés után.
Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos szóvivője a vitát kommentálva a minap azonban kijelentette a BBC televízióban, hogy a brit gazdaság és a költségvetés jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával. Todd szerint ugyanis a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

Címkék: Nagy-Britannia-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése