Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 14. 09:52, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Castrum Dombo - régészeti konferencia a dombóvári vár feltárásáról

Castrum Dombo - régészeti konferencia a dombóvári vár feltárásáról

Óriási érdeklődés mellett tartották meg a konferenciát a dombóvári vár régészeti feltárásának újabb eredményeiről a tudományban jártas szakemberek a művelődési házban pénteken.

Kerényi Zsolt alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, fejezte ki háláját a város nevében mindazoknak, akik felvállalták, és évről-évre viszik előre a kutatómunkát. A Szegedről, Budapestről és Visegrádról érkezett tudományos munkatársak Berta Adrián vezető régész irányításával igen színvonalas és tartalmas előadásaiban hallhattak a résztvevők a Gólyavár eredetéről, feltárt leletekről, a kor sajátosságairól.

Nyolc éve zajlik minden nyáron feltárási munka, hagyományos régészeti és geofizikai módszerek segítségével sikerült feltérképezni a vár kiterjedését, tisztázni a főbb építési periódusokat és megismerni a jellemző rétegtani viszonyokat. Készült egy kiadvány is ebből az alkalomból, melyben megtalálható a dombói vár 16. század eleji állapotának virtuális rekonstrukciója, melyet Buzás Gergely állított össze a meglévő információk szerint.

Az előadássorozat harmadik részében Takács Istvánné helytörténész Dombóvár birtoklástörténetét foglalta össze. Pontosan 330 éve került Esterházy Pál birtokába a dombóvári uradalom, melyet 1702-ben lerombolták fiskális és hadászati okokból – a török kiűzése után a határ délre tolódott. A kőhalomból új város született. A vár tégláiból épül fel a Kakasdomb, a magtár, a Kapos folyó kitámasztása, és új korszak kezdődött. Szinte a lakatlan Dombóvárból a 18. század közepére virágzó település lett, a betelepítésekkel, a művelhető területek növelésével a majorsági termeléssel óriási fejlődésnek indult. Uradalmi birtok lett, mezővárosi rangját is ekkor nyerte el.

Erky-Nagy Tibor a gyerekkorából, a várak iránti rajongásából fakadóan érzett késztetést, hogy megfejtse a dombói vár titkát. Számos kutatás, utánajárás után - Kelcz-féle jelentés - születtek meg első rajzai, majd szakemberek bevonásával az első 3D-s rajzok, és a 2006-ban megjelent Dombóvár tegnap és tegnapelőtt című könyvében publikált először az elgondolásokról.

Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója a vár irodalomban, helyi sajtóban és a köztudatban megmarad emlékezéseit foglalta össze. Hiszen minden időben foglalkoztatta az embereket a vár története, a múlt kutatása. Hegedüs Alajos plébános, Csekefalvi Irén is szenvedélyesen gyűjtött, kutatta a forrásokat, Szepessy László dombóvári születésű költő műveiben is megjelenik a vár vonatkozásában egy-egy momentum. Dr. Szőke Sándor gimnáziumi tanár, helytörténész és Dr. Balipap Ferenc kutató munkájáról sem feledkezhetünk meg.

A kutatás második évétől kezdve Sinyi Zsolt rendszeresen készített felvételeket a régészeti munkáról, melyből szintén a konferencia keretében mutatták be a nyolcórányi anyag kivonatát egy 20 perces dokumentumfilm formájában.

A folyamatos kutatást és a konferencia megvalósulását Dombóvár Város Önkormányzata, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészttudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, és a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ közreműködésével jöhetett létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.