Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2011. Május 26. 22:56, csütörtök | Helyi

Civil Fórum új Tanáccsal és számos témával

Civil Fórum új Tanáccsal és számos témával

A dombóvári társadalmi szervezetek képviselői találkoztak a Városházán május 25-én. Bemutatkozott az áprilisban átalakult Civil Tanács és röviden a jelenlévők. Szó volt az önkormányzat civil keretének felosztásáról és a szerződ

A Grünwald Pálné által vezetett előző Civil Tanács lemondásával április 20-án alakult meg az új városi civil testület. A tegnapi fórum első felében ennek tagjai mutatkoztak be. A Fekete István Kulturális Egyesületet vezető Bodó Imre, a Tanács alelnöke családi okok miatt nem lehetett ott a találkozón. Önmagáról és szervezetéről beszélt a Dombóvári Szívklub szakmai vezetője, dr. Bereczki Mária elnök (képünkön jobbról a harmadik), valamint a tagok (képünkön balról jobbra): Bakonyi Károlyné, a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Vancsa Józsefné, a Dombóvári ILCO Egyesület vezetője, Kocsis Zoltán, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület elnöke, az 516-os Ökoiskolát a Tanácsban képviselő Klitzsch Ildikó, valamint Horváth Józsefné, a Dombóvári Székely Kör elnöke. A jelenlévő további civil vezetők szintén röviden bemutatták önmagukat és a szervezetüket.

Orova Edina, a Városháza civil referensi feladatokat is ellátó munkatársa arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az előző Civil Tanács javaslatára megítélt idei önkormányzati támogatás szerződéseinek megkötése több oknál fogva halad lassan. Ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy rövidesen egyenesbe kerülnek a folyamatok. A támogatáshoz fő szabályként majd a konkrét pályázatban vállalt tevékenység megkezdése előtt közvetlenül férhetnek hozzá a civilek, és azzal a megvalósulást követően záros határidőn belül el kell számolniuk. Kivételt ez alól azoknak a szervezeteknek a vállalásai képeznek, amelyek a támogatás kifizetése előtt valósulnak meg. Ők az elszámolás benyújtását követően kaphatják meg a nekik megítélt forrást.

Dr. Bereczki Máriától megtudtuk, hogy a Tanács június közepére tekinti át a működésére és a jogköreire vonatkozó dokumentumokat. Várhatóan új városi civil koncepció készül, illetve megvizsgálják, milyen feltételek mellett tartozhat valamely szervezet a Fórumhoz és pályázhat önkormányzati támogatásra. Szintén az elnöktől tudhattuk meg, hogy a művelődési házban újraindul a Civil Iroda, melyhez a személyi feltételeket a félállású Balogh Gáborné foglalkoztatásával az önkormányzat biztosítja.

Egy kérdésre válaszolva Orova Edina elmondta: nem kizárt, hogy a közeljövőben az önkormányzat nem támogatja újság kiadását. Dr. Bereczki Mária a témához kapcsolódva jelezte, hogy várják a szervezetek aktuális rendezvényeinek részleteit, hogy a művelődési házban egy nagy közös civil programtervet tehessenek közzé. Hasonló célokra valószínűleg a Hunyadi tér keleti oldalán lévő üveges hirdető is rendelkezésükre áll majd. Szó esett egy indítandó közös weboldalról is, amelyre pénz a Civil Tanács önkormányzati keretéből lesz, és amelynek elkészítésére egy informatikai szakkör vállalkozott. A jelenlévők megfontolandónak tartottak egy javaslatot, miszerint érdemes lenne a programjaikat a Tourinform Irodán keresztül is népszerűsíteni.

A fórum következő részének témája a szeptember 10-ére tervezett Civil Fesztivál volt. Dr. Bereczki Máriától megtudtuk, hogy a Tanács arra gondolt, a helyszín a felújított művelődési ház legyen, ahol délelőtt kiállítások, délután műsor, este pedig táncház zajlana. Itt viszont egyedül a főzőversenyt és az vendégek étkeztetését nem praktikus megrendezni. Ez történhetne akár az Ipariban, vagy külön eseményként más időpontban. Az utóbbi ötlet mellett és ellene is vonultattak fel érveket ezután a hozzászólók. Mindenesetre abban maradtak a jelenlévők, hogy június közepéig várja a Tanács azt, hogy mely szervezet mivel szeretne közreműködni, illetve milyen vendégeket mekkora számban hívnának meg a Fesztiválra. A téma a nyár előtt még terítékre kerül a következő civil találkozón.

Zárásképpen Orova Edina jelezte, hogy igyekszik az önkormányzat programjairól tájékoztatni a civileket. Az aktualitások között azt említette, hogy 27-én, pénteken Kernenből érkeznek kerékpárosok Dombóvárra, vasárnap rendezik a Hősök Napját, 31-én pedig a Nemdohányzó Világnapot.

A fórum néhány más témájú hozzászólással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 15:00, péntek | Helyi

A 90 éves Törő Józsefet köszöntötték

90. születésnapja alkalmából köszöntötte családja és Pintér Szilárd polgármester Törő Józsefet.

2021. Február 25. 16:00, csütörtök | Helyi

A Pénzügyi-Biztosítási Tanácsadó Iroda profi szakértelemmel segíti ügyfeleit Dombóváron

Nézzük át és tegyük rendbe a szerződéseit! Hívjon, segítek! Tel.: 06-30/901-0644

2021. Február 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Újabb műfüves pálya készült el Dombóváron

Megtörtént a Tolna Megyei SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma területén épült műfüves pálya műszaki átadása.

2021. Február 25. 11:57, csütörtök | Helyi

Balesethez és tűzhöz is riasztották a dombóvári tűzoltókat

Február 24-én délután egy személygépkocsi ütközött villanyoszlopnak, majd állt meg fejtetőn egy árokban Dombóváron, a Kórház utcában.